Advent u Budimpešti

Grupa Putujem i učim pozvala nas je na advent u srcu Mađarske - u Budimpeštu.

I tako krenusmo mi 7. prosinca u ranim jutarnjim satima sa zbornog mjesta: Autobusnog kolodvora. Na putu prema Budimpešti u autobusu  slušali smo o razvoju Budimpešte tijekom povijesti. Ono što mi je najviše zapelo u uhu je mađarska kuhinja, značenje mađarske zastave, da je Mađarska podijeljena na Budim i Peštu, grb Budimpešte i njegovo značenje. Mađari su izvrsni u izradi vina, sira i u ljutim jelima koja uključuju papriku. I tako, dok je vrijeme letjelo, stigli smo u Budimpeštu. Dio grada razgledali samo autobusom, a dio pješice. Prvo  smo posjetili  Hősök tere (Trg heroja). Inače, Budimpešta je podijeljena na četvrti, pa se tako Trg nalazi u četvrti Terezvaroš

Trg heroja jedan je od najdojmljivijih budimpeštanskih trgova. Trgom dominira Milenijski spomenik, tako nazvan zbog obilježavanja 1000. godišnjice doseljavanja Mađara.

koja se nalazi u peštanskom dijelu grada. Arhitekt trga koji je pod zaštitom UNESCO-a je Albert Shickendanz koji je uz malu pomoć kolege Filipa Hercoga i kipara Györgya Zale realizirao svoje nacrte.Nakon toga posjetili smo budimski dio grada, točnije tamo smo posjetili dvorac. Nakon toga vratili smo se u peštanski dio grada gdje smo proveli slobodno vrijeme u različitim aktivnostima. Budući da je bilo vrijeme ručka, odvažili smo se isprobati mađarske specijalitete. Najviše se jela hrana koja se nudila na adventu (od kobasica pa sve po podrapanih gaća (lepinjica) s mesom i sirom ili sa sirom i povrćem). Sve u svemu, Mađari imaju jako ukusnu kuhinju. Dio slobodnoga vremena potrošen je na samostalnu šetnju Budimpeštom, a drugi dio na potrošnju mađarskih forinti. Vrijeme je prolazilo i ubrzo je pao mrak. Svi smo se okupili i uputili se prema autobusu. Nakon što smo se ugodno smjestili u autobusu, krenuli smo prema Lijepoj Našoj u koju smo stigli u kasnim večernjim satima obogaćeni lijepim uspomenama. Svi željno iščekujemo novo putovanje.

P.S. Sada kada si pročitao kako nam je bilo, možeš nam se priključiti na idućem putovanju!
FOTO: Davor Svaguša