Alkestida pred vratima Hada

TRADICIONALNA PREDSTAVA ANTIČKE DRAMSKE U NOVOM IZDANJU

Antička dramska skupina Klasične gimnazije svake nas godine počasti predstavom. Ove godine situacija je bila drugačija od uobičajene, ali to nije zaustavilo naše mlade glumce! Usprkos koronavirusu i svim nedaćama koje nam je virus priuštio, oni su svejedno smislili način kako izvesti predstavu Alkestida pred vratima Hada na kojoj su dugo tako vrijedno radili.

Ove godine predstavu, nažalost, nismo mogli uživo pogledati u Gavelli, ali smo je zato mogli poslušati putem Youtubea ili Facebooka u obliku radiodrame. Radiodrame same po sebi nisu nimalo jednostavne – teško je odglumiti lik i iznijeti njegove emocije samo glasom, no polaznici antičke dramske napravili su odličan posao. Prijevod Nevena Jovanovića i tekst Lade Kaštelan za radiodramu prilagodila je profesorica Dubravka Matković.

Alkestida je i danas aktualna

Alkestida je najstarija u cijelosti sačuvana Euripidova drama i četvrti je dio tetarologije kojom se pojedini pisac natjecao za nagradu. Prvi je puta izvedena u Ateni 438. godine pr. Kr. Drama priča priču o Admetu, tesalskom kralju koji je od boga Apolona dobio za nagradu mogućnost odgode svoje smrti pod uvjetom da netko drugi siđe u Podzemlje umjesto njega. Jedina osoba koja se odluči žrtvovati za Admeta jest njegova žena Alkestida, inače strankinja u zemlji. U radiodrami antičke dramske skupine Alkestidu igra Brigita Mrkus, a Admeta Toma Marušić. U pravilu je četvrta drama teatrologije satirska drama, ali Alkestida se odmiče od tog pravila. Nema satirski kor, postavlja nemoguća pitanja i nimalo nije nalik onome što je sačuvano i što se zna o satirskim igrama. Upravo je trenutna situacija u svijetu potaknula voditelje dramske skupine, profesora Mislava Gjurašina i profesoricu Dubravku Matković, da obrade ovu dramu jer se trenutno susrećemo sa sličnim ‘nemogućim’ pitanjima kao i onima postavljenima u drami. Jedno je od takvih pitanja „Je li život jednoga vrijedniji od života drugoga?“

Kao učenica koja je treću godinu zaredom članica dramske skupine i koja u svim probama uživa, pa čak i kad se one održavaju petkom navečer ili nedjeljom ujutro, znala sam biti veoma tužna zbog ovogodišnjega neuobičajenog procesa rada u najdražoj mi izvannastavnoj aktivnosti. Ali nikad nisam posumnjala da ćemo rješenje pronaći i da ćemo se u novonastalim okolnostima snaći. Snašli smo se unatoč tomu što smo prvotno izvedbu predstave zamislili kao komad s bogatom koreografijom i s mnoštvom šarenih kostima te što smo se u njezinoj radijskoj verziji mogli izraziti samo zvukom. Presretna sam i ponosna što sam članica skupine koja se i u ovoj izvanrednoj i ludoj situaciji uspjela organizirati i upriličiti online predstavu te time na lica mnogih staviti osmijeh i klasičarima vratiti privid normalne školske godine. Izvedba Alkestide bila je zahtjevna, dosad najzahtjevnija, ali vrijedilo je. A mi učenici i naši profesori dokazali smo da svoj 413. rođendan ne slavimo slučajno i da je naš duh neslomljiv. Naša su tradicija odani učenici i profesori koji svaku, pa i najbizarniju situaciju doživljavaju tek izazovom na koji imaju spreman odgovor. (Iva Jažić)

Još jednom treba istaknuti kako su se svi glumci, voditelji i drugi suradnici koji su radili na predstavi odlično snašli u neočekivanoj situaciji te bi stoga bila prava šteta ne poslušati radiodramu na Youtubeu Klasične gimnazije čija je premijera održana 3. lipnja 2020., na Dan škole kako to tradicija i nalaže.

Dramu možete poslušati OVDJE.

 

ULOGE:

ALKESTIDA – Brigita Mrkus

ADMET – Toma Marušić

HERAKLO – Barbara Rismondo

FERET – Tristan Avirović

APOLON – Đuro Pavo Dolenčić

SMRT – Anja Karakaš

SLUGE – Anika Borko i Iva Jažić

KOR – Ana Ciglenečki, Anamarija Pranjić, Ela Ćurlić, Ema Fančović, Eva Horvat, Jurja Kokorić, Karla Lajšić, Klara Rajić, Lara Gregec, Lorna Miculinić, Ljubica Maras, Mara Meničanin, Marija Bihar, Maša Ciglenečki, Matija Jurić, Petar Kralj, Petrunjela Baće, Roza Jurić, Toma Antonio Marijanović

INSTRUMENTALNA PRATNJA – Teo Smolej i Luka Madunić