Antičkim stopama po Hrvatskoj

Tko čeka, taj i dočeka!

Dugo očekivano, nekoliko puta odgađano putovanje 3. E i 3. F razreda napokon se dogodilo te su učenici nakon gotovo dvije godine čekanja i odgađanja napokon doživjeli iskustvo terenske nastave

Nakon pojave bolesti COVID-19 prošle godine terenska nastava, a s njom i maturalna putovanja, bili su odgođeni. Mjesecima se nije znalo hoće li se obećana putovanja ipak realizirati ili će se skroz odgoditi. To se dogodilo i sadašnjim 3. E i F razredima još 2020. godine, kada su se u trećem mjesecu trebali zaputiti na Mali Lošinj dok su još bili prvi razred. Korona je zahvatila cijeli svijet i nije ga puštala iz svojeg stiska, te se već dogovoren izlet nije dogodio ni cijele protekle školske godine. Većina je roditelja davno uplatila putovanje koje nikako da se dogodi, pa je ono bilo još i željnije iščekivan no što je to uobičajeno.

Početkom ove školske godine zbog popuštanja mjera put je napokon došao u prvi plan. Budući da se radi o prvoj višednenevnoj terenskoj nastavi u Klasičnoj gimnaziji nakon gotovo dvije godine, mnogi se pitaju kakve će biti posljedice. Svi se nadaju da će sve proći u najboljem redu (u smislu korone) te da će se i dalje moći, barem u ovom obliku, putovati s razredom. Ali, nema pritiska!

Odjeci staroga Rima

U šest sati ujutro 14. listopada ispred Poglavarstva grada Zagreba profesor Mislav Gjurašin i profesorica Dubravka Matković zajedno su se sa svojim razredima i vodičicom Natašom ukrcali u autobus. Dan je bio sunčan i savršen za putovanje. Na prvu destinaciju, u Pulu, stigli su oko deset sati. Naravno, prvo su obišli najznačajniji spomenik u Puli, pulski amfiteatar. Sa svojih 33 metra visine i izvanrednim arkadama amfiteatar je očarao mlade klasičare i pokazao im raskoš starorimskog života.

Rješavanje zadataka, šetnja, sunčanje i istraživanje Pule.

Osim što su obišli najpoznatiju atrakciju, klasičari su prošetali i pored starih pulskih zidina koje su Rimljani izgradili prije 2000 godina kako bi obranili antičku Pulu od neprijatelja. Prateći zidine došli su i do Slavoluka Sergijevaca, gdje su dobili zadatke za rješavanje. Nakon toga dodijeljeno je slobodno vrijeme koje su učenici mogli mirno provesti u prekrasnom gradu. Neki su se odlučili za fini restoran, neki za kavu, a neki su se odlučili prošetati i proučiti ostale znamenitosti grada. Nakon dugog dana napokon su krenuli na trajekt sve do Malog Lošinja gdje su učenici odsjeli u hotelu Manora.

Tko je Apoksiomen?

Sljedeći dan bio je predviđen za odlazak u Muzej Apoksiomena, što je ujedno bio i cilj putovanja. Ovaj muzej u cijelosti je posvećen jednom eksponatu – brončanom kipu mladog atlete Apoksiomena. Figura je nađena krajem devedesetih ispod lošinjske obale te je datiran u 2. ili 1. st. pr. Kr. Apoksiomen je prikazan kako sa sebe struže znoj i pijesak nakon vježbanja ili natjecanja. Smatra se da je ovakva skulptura bila dosta popularna u to doba jer je bilo napravljeno mnogo kopija koje su nađene po svijetu. Naš Apoksiomen poseban je jer je zapravo najbolje očuvana kopija na svijetu.

Zadnje odredište bio je gradić Osor na Cresu. Tamo su učenici dobili još jedne zadatke koje su morali u grupama prezentirati pred profesorima. Nakon toga autobus se zaputio natrag prema Zagrebu i došao je kraj terenskoj nastavi koja je, na svu sreću, prošla bez komplikacija.

“Bilo je odlično i osjećam kao da sam iskoristila puni potencijal ovog putovanja te sam naučila mnogo toga.” – Anouk kivađ, 3.f

FOTO: Mislav Gjurašin; Ljubica Maras