Čitanjem do empatije

14. revija malih književnosti

Zemlje Magreba – Alžir, Libija, Maroko i Tunis – zemlje su s kojima smo povezani više nego što u prvom trenutku mislimo.

Velika humanitarna kriza u kojoj izbjeglice već nekoliko godina pokušavaju pronaći mirnije i dostojanstvenije mjesto za život nastavlja se i traje koliko i njihov put i put svih onih koji će tek pokušati stići do nekog novog, mirnijeg doma. Upravo zbog aktualnosti ove teme Booksina 14. revija malih književnosti posvećena je suvremenoj književnosti Alžira, Libije, Maroka i Tunisa. Što može bolje od suvremene književnosti oslikati tako veliku društvenu promjenu kao što je kretanje tisuća i tisuća ljudi koji napuštaju svoje domove znajući da možda neće stići do svog cilja? Književna djela proizašla iz promišljanja o ovome problemu, a osobito o ljudima koji nedužni postaju žrtve nehumanih politika, svima nam približavaju njihove živote i nude nam sliku problema iz njihova kuta te dublje razumijevanje situacije.

Klasična potiče čitanje

Budući da će se Revija održati u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku, u taj projekt uključena je po jedna škola iz tih gradova. Suradnja Klasične gimnazije i Bookse na području poticanja čitanja traje već neko vrijeme, a ova je radionica jedan u nizu događaja na kojima sudjeluju naši učenici pod vodstvom profesorice Anđele Vukasović Korunda. Tako se tridesetak učenika Klasične gimnazije Zagreb 22. i 23. studenog moglo upoznati s nekima od mladih autora Magreba.

U sklopu radionice kreativnoga pisanja koju je vodio urednik portala booksa.hr Luka Ostojić prvog dana mogli smo saznati što tko od nas voli čitati te koje nam knjige nisu drage i zašto. Bilo je zaista zanimljivih komentara, no više od svega bilo je lijepo čuti kako klasičari vole čitati i druge autore, a ne samo one koji su uvršteni na popis lektire. Za vrijeme trajanja radionice učenici su bili podijeljeni u skupine te su iznosili svoje dojmove o književnim djelima. Drugog dana čitali smo isječke iz djela afričkih autora što je doista bilo neobično iskustvo jer autore kao što su Mohammed Berrada, Kholud Elfallah i Chokri Makbhout možda nikada ne bismo upoznali da nije bilo ove radionice. Kao što nam ponekad treba više vremena da bismo razumjeli zašto se nešto događa, tako nam ponekad treba i malo više strpljivog istraživanja da bismo shvatili bogatstvo različitih kultura. Drago nam je što smo bili dio programa ovogodišnje Revije malih književnosti.

Kako bi se potaknulo zanimanje za stvaralaštvo mladih književnika ovih zemalja, a čija djela dosada nisu prevedena na hrvatski jezik, svi su pozvani na program Revije od 3. do 7. prosinca. Posljednjega dana Revije u Klasičnoj gimnaziji gostovat će Abderazzak Boukeba, Kholud Elfallah i Habib Selmi te će naši učenici moći upoznati navedene autore i s njima razgovarati o književnosti. Na kraju još napomenimo da će u sklopu Revije biti objavljena antologija suvremene književnosti Magreba Ovo tijelo nije kuća.

FOTO Fran Košpić