Death’s Door – šarmantno morbidna avantura

Vrane od davnina simboliziraju smrt, a u nekim mitološkim varijantama i prelazak iz fizičkog u spiritualni svijet. Premisa akcijsko-avanturističke videoigre Death’s Door upravo je to – vi ste vrana čiji je posao prikupiti duše spremne za smrt. Nakon što jedna duša pobjegne, vaša je dužnost da navigacijom kroz birokratsku verziju podzemlja i svjetove upečatljivih vizuala pronađete odbjegle duše i otvorite Vrata smrti – s pomoću oružja, magije i nekolicine suradnika suočavate se s hordama neprijatelja i vlastitom smrtnošću.

Sinergija digitalne animacije i umjetnosti

Acid Nerve je tim dviju osoba iz Manchestera – Davida Fenna i Marka Fostera. Titan Souls preteča je Death’s Doora koja je služila kao početna točka njezina stvaranja. Mark Foster na službenoj je stranici naveden kao programer, dizajner, pisac i animator, dok je David Fenn naveden kao producent, dizajner, skladatelj i dizajner zvuka. Uz ovaj duo, na igri je radilo i dvoje konceptualnih umjetnika i modelar. Krajnji rezultat bila je igra s vidljivim utjecajima Zelde, Dark Soulsa i likovima nadahnutima animacijom japanskog studija Ghibli. Igra je prvi puta izašla u srpnju 2021.g. na Xbox-u i Windowsima, a verzija za PlayStation i Nintendo Switch izašla je krajem studenog 2021.g. 

Opetovano umiranje

Tema smrti duboko je isprepletana s čitavom pričom ove igre, a jednako toliko i sa samim mehanikama igre. Kako bi mogle skupiti duše, vrane smrtonoše odlaze u svijet smrtnika i same postaju smrtne. Nakon što glavni lik izgubi dušu koja mu je pripisana, ostaje smrtan i nastavlja starjeti. Od ovog trenutka smrt nije samo glavna motivacija, izvor kapitala ili posao, nego i način učenja. Sastavni dio igre je umiranje i od igrača se očekuje da puno umire. Svaka smrt lekcija je za sebe i umiranje nije kazna za nesposobnost, već alat učenja i napretka. Time se tema smrti dodatno produbljuje  i ova morbidna priča dobiva na svojoj dubini.

Kreativnost kao nositelj radnje

Priča ove igre stavlja igrača u svijet fantazije koji vapi za tim da ga se istraži. U ovaj svijet igrač je dubinski uvučen nevjerojatnim dizajnom zvuka i izgledom likova. Svaka pjesma prikladna je atmosferi i auditivno oslikava razne fantastične okoliše u kojima se radnja odvija. A ako vam nije do istraživanja, borbe ili glazbe, zasigurno ćete se naći u situaciji gdje ćete igrati samo kako bi mogli upoznati idućeg briljantno dizajniranog lika. Izgled ove igre sam je po sebi vrijedan igranja, a svaka interakcija sa simpatičnim animiranim likovima ostavlja vas u iščekivanju susreta sa sljedećim likom.

Inspiracija i originalnost

Unutar prvih nekoliko minuta igranja očiti su izvori inspiracije za ovu igru. Bile to brutalno teške ,,boss“ bitke koje podsjećaju na Dark Souls igrice, ili sistem tamnica iz Zelda igrica, Deat’s Door mozaik je voljenih franšiza stopljenih u jedinstveno iskustvo. Likovi koje susrećemo tijekom igre nisu novi ni originalni. Priče o vješticama, jetijima i čudovišnim žabama svi smo čuli. Tijekom čitave igre igrač ima osjećaj kako su mu likovi poznati, no opet kao da ih vidi u novome svijetlu. Premazivanjem već otrcanih klišeja slojem nove boje i mračnog humora Death’s Door uspijeva igrača uvući u svoj svijet i zainteresirati ga. Dakako, ovakvo izvrtanje stereotipa nije jedinstveno samo likovima, već obuhvaća čitavu igru. Sistem tamnica preuzet iz 2D Zelda igrica (poput A Link To The Past), dobiva nov i osvježavajući pristup u predivno oblikovanom 3D svijetu Death’s Doora. Dakako da je težina kojom se Souls igrice diče dotakla i ovo djelo, no za razliku od vrlo direktne brutalnosti, Death’s Door težini pristupa postepeno, no također i s žestinom. Jedna od glavnih odlika ove igre je upravo to što istovremeno ne izgleda kao išta s čime ste se do sada susreli i istovremeno vas prima u poznati zagrljaj sličnih iskustava.

FOTO: store.steampowered.com