HRVATSKA RATNA MORNARICA U SLUŽBI ARHEOLOGIJE 

Predavanje o važnost podvodne arheologije u organizaciji Klasične gimnazija i Društva klasičara održano je 4. ožujka 2024. u multimedijskoj dvorani Klasične gimnazije. Predavači dr. sc. Helena Tomas i kapetan bojnog broda Neven Katić govorili su nam o raznim izazovima podvodne arheologije te ekspedicijama i istraživanjima hrvatskog podmorja pod vodstvom ili uz pomoć Hrvatske ratne mornarice. S nama su podijelili svoja iskustva s tih istraživačkih pothvata. 

MISTERIJI PODVODNE ARHEOLOGIJE 

Predavanje je započela dr. sc. Helena Tomas, profesorica arheologije i starogrčkog jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Starogrčki jezik njezina je poveznica s klasičarima. U središtu zanimanja upravo su joj prapovijesna pisma pa je čak i temu doktorata posvetila linearu b, a tako je nastala i njezina knjiga ,,Linear B: the first Greek script-it’s origin and development’’. Prof. Tomas govorila je o raznim misterijama podvodne arheologije. Brodolom Ulu Buruna i njegova priča otkrivaju mnogo toga o grčkim civilizacijama i iznimno je važan povijesni izvor. Također, kao jedina ženska članica istraživanja brodoloma kod Antikitere, profesorica je prevodila dnevnike na novogrčkom jeziku za što joj je vrlo dobro došlo znanje starogrčkog. 

 

POSLJEDNJI B-24 

Istraživanju potonulog aviona iz Drugog svjetskog rata kod Visa posvetila je najviše pažnje na predavanju. Naime, zrakoplov i njegovih jedanaest članova posade stradali su, a neka od tijela nikada nisu pronađena. Cilj tima koji se zaputio u ekspediciju bio je pronaći tijelo stradalog pilota što su naposljetku i uspješno ostvarili. Taj projekt bio je suradnja američkog i hrvatskog istraživačkog tima. Hrvatska je ratna mornarica timu ustupila ratni brod Krku na kojem su oni proveli naredne tjedne. Ronioci su za to vrijeme obilazili olupinu u potrazi za novim otkrićima dok je dio tima koji je ostajao na brodu proučavao sve što bi ronioci donijeli s dna. Osim traženoga tijela pronađen je i komad zlata koje je pripadalo poginulom pilotu. Tim je tada kontaktirao pilotovu kćer i uručio joj zlatni predmet. Priča o ovom potonulom zrakoplovu bila je inspiracija i za dokumentarac ,,Posljednji B-24’’ koji se snimao za vrijeme odvijanja ekspedicije. 

DOPRINOS HRVATSKE RATNE MORNARICE 

Drugi dio predavanja vodio je kapetan bojnoga broda Neven Katić koji je trenutno zaposlen u Ministarstvu obrane u Zagrebu. On je pažnju skrenuo na praktični dio pothvata te zapravo istaknuo doprinos Hrvatske ratne mornarice projektu. Iznio je detalje o specifičnoj opremi potrebnoj za provedbu podvodne istrage i time zaključio predavanje. 

Učenici ne dobivaju često priliku slušati o ovakvim nesvakidašnjim temama što se moglo vidjeti po zainteresiranosti publike koja je došla u velikom broju. Zanimljivi predavači uspjeli su živopisnim pričama dočarati vlastite uspomene s projekata koji su im obilježili karijeru. 

Foto: Luce Ciglenečki, Ivana Car, Instagram Klasične gimnazije, internetska stranice https://mojtv.hr/magazin/