INTERVJU s Mašom Tomljanović i Ladom Botić

Kako smo rasle uz Hermes

Prije četiri godine u naš debatni klub Hermes upisale su se dvije učenice tadašnjeg 1.e razreda, a koje otada nižu uspjehe na natjecanjima te tako prezentiraju debatni klub Klasične gimnazije. Maša Tomljanović i Lada Botić, pripadnice Hermes Gamme, danas su ambiciozne i perspektivne maturantice kojima mature kucaju na vrata, no i dalje su uspjele proći na državno natjecanje i osvojiti rekordno 6. mjesto.

Iako nema mnogo sudionika, klub Hermes i njegovi voditelji tijekom godina inspiriraju učenike da se bave debatom te ih na opušten i pristupačan način upoznaju s vještinom debate. Lada i Maša putem Hermesa usavršile su različite kompetencije, ponajviše tehniku govora i izražavanja koje im pomažu u svakodnevnom životu. No, da bismo shvatili što sve pruža debata, a i sam naš debatni klub, djevojke su pristale objasniti kako je sve to izgledalo tijekom zadnje četiri duge godine debatiranja.

Kako ste se uopće odlučile upisati na debatu?

Lada: Moja prijateljica htjela se upisati pa me zamolila da idem s njom, a također sam vidjela članak o Hermesu koji je tada bio objavljen u časopisu MI.

Maša: Zapravo ista stvar, moje frendice i ja sasvim smo slučajno išle poslušati pokaznu debatu pa sam se nakon toga odlučila upisati. Mislim da obje nismo tada planirale sudjelovati, ali eto!

Kako su izgledali početci? Je li vas bilo strah ili ste se brzo uklopile?

Lada: Ja sam se vrlo brzo privikla, pogotovo jer sam bila prvi govor koji zahtijeva unaprijed pripremljene argumente, što mi je sjelo. Također sam upoznala ljude s kojima se danas i najviše družim.

Maša: Ja sam krenula kao treći govor, koji je najspontaniji od svih te mi je tada bilo dosta komplicirano shvatiti clasheve i pravila. No, tadašnji voditelj Hermesa rekao mi je da sam dosta dobra kao treći govornik te sam tako kasnije postala sigurnija u svoje govore.

Debatiranje iza kamera

Počele ste s debatom taman kad je počela online škola te ste sudjelovale na online natjecanjima. Kako je to izgledalo?

Maša: Nama je to bilo stvarno zabavno iskustvo. Našle bismo se Lada, Aleta Balen, naša bivša članica ekipe s kojom smo debatirale do prošle godine, i ja. Atmosfera je bila puno opuštenija nego na natjecanjima uživo jer smo imale priliku skuhati si kavu i na miru popričati iza kamera.

Onda pretpostavljam da vam je bolje bilo online debatirati?

Lada: Definitivno je opuštenije kako je Maša rekla, no ipak to nije prava debata. Čar debate je izaći na govornicu, vidjeti suparnički tim te izvesti govor pred publikom i sucem, dok na Zoomu nemate taj natjecateljski osjećaj.

Kako se formirao vaš tim?

Maša: Prvobitno smo bile Aleta, jedna prijateljica koja je otišla nakon 1. srednje i ja te nam je onda nedostajao treći član. Odlučile smo pozvati Ladu u tim nakon što smo zajedno bile na debatnom kampu na ljeto 2020. te se tako i sprijateljile, što je Ladi super sjelo jer je i ona bila ostala bez tima.

Nova poznanstva i postignuća

Kakvo je bilo iskustvo na debatnom kampu?

Maša: Dosta se intenzivno radilo. Tamo su se prolazile stvari koje mi jednostavno dotad nismo uspjeli obraditi u 45 minuta poslije škole jer ne bismo imali toliko vremena, a i puno toga se održavalo online. No, atmosfera je bila ugodna i imale smo priliku upoznati puno debatanata iz različitih škola.

Lada: Također smo dobile drugačiju perspektivu upravo zato što svaki debatni klub ima različite načine rada. Tako smo onda naučile ponešto od svih, a posebno od voditelja iz II. gimnazije i Gimnazije Tituša Brezovačkog jer su te dvije škole jedne od najboljih u državi u debati.

Lado, ti si također bila debatirala s debatantima iz II. gimnazije, odnosno Bušmanima. Jesi li donijela nešto njihovog znanja u Hermes?

Lada: To je bilo jedno od mojih dražih debatnih iskustava. Maša, Aleta i treća članica Bušmana bile su zajedno na skijanju, a mene su ostali članovi Bušmana pozvali da debatiram s njima. Tamo sam u potpunosti shvatila kako funkcionira prvi govor, a uveli smo i flashcards koje nam sada pomažu u govorima.

Imate li možda neko natjecanje koje vam je ostalo u sjećanju izuzev državnog ove godine?

Maša: Sva su mi draga srcu, no izdvojila bih jedno od prvih natjecanja u prvom srednje kad su još bila preko Zooma. Tada nisam bila s Ladom, nego s Aletom i drugim debatantom koji je sada na fakultetu. Također bilo mi je zanimljivo i internacionalno natjecanje gdje smo debatirali protiv timova iz Kine, Amerike, Mađarske i Litve te smo bile 4. ekipno.

Lada: Vjerojatno županijsko natjecanje 2022. gdje je teza bila vezana za Metaverse. Puno smo se pripremale te nam je ta teza bila lijepo sjela, no nažalost nismo uspjele proći na državno jer je te godine bila puno veća konkurencija nego ove godine.

Prolazak na državno

Jeste li naišle na prepreke prilikom debatiranja na ovogodišnjem županijskom natjecanju?

Maša: Prije samog natjecanja morale smo promijeniti jednog člana tima jer Aleta nažalost nije mogla sudjelovati te je tako ustupio Ivan Rihtar. Debata je timski sport i ako niste međusobno dobri, nećete funkcionirati. Lada, Aleta i ja smo imale odličnu gradaciju govora, odnosno super bismo se nadovezivale jedna na drugu jer smo imale slična mišljenja. Ivana smo u tom trenutku jedva poznavale, što je velika promjena dinamike unutar tima.

Lada: Srećom za nas je to bila pozitivna promjena. Počeli smo nizati pobjede te smo bili skroz oduševljeni, no nismo bili svjesni da smo uopće prošli na državno do samoga kraja.

Tjedan dana prije državnog ste se aktivno pripremali za natjecanje. Kako je to izgledalo?

Maša: Da, nažalost se do tada nismo previše pripremali te je sve spalo na zadnjih par dana prije samoga puta u Rijeku. Taj tjedan bile smo oslobođene nastave, što nam je malo olakšalo jer smo se mogle više fokusirati na case. Dosta nas je izmorilo i iscrpilo, sve nam je počelo ići na živce pa smo se znali i svađati, ali tako to jednostavno izgleda.

Lada: Hermes je jedan od manjih debatnih klubova, konkretno s dva formirana tima od kojih smo mi prošle na državno, stoga ima i malo voditelja. Naša voditeljica Lena Matanović, trenutno studentica druge godine na Filozofskom fakultetu, izdvojila je vremena da se priprema s nama i pomogla nam da u Rijeci ostanemo sabrani i svoji.

Jeste li vidjeli promjenu kod drugih klubova u odnosu na županijsko?

Lada: Na državnom je definitivno znatno teže jer se tamo nalaze zaista izvrsni timovi te šanse da dobiješ slabiji tim ili tim početnika su manje. No, svi su debatirali po sličnom principu kao što su i na županijskom, barem od klubova koje smo vidjeli ili s kojima smo debatirali.

Objasnite mi kako je glasila teza na državnom.

Maša: Prep Teza je bila: Ovaj dom bi zabranio daljnje razvijanje AI tehnologije.” Također, bila su dva ad hoc natjecanja, gdje se zapravo dobije teza neposredno prije debatiranja. Jedna je bila “OD bi uveo dozvolu za roditeljstvo”, a druga “OD smatra da mediji ne bi trebali izvještavati o masovnim ubojstvima.”

Lada: Mi smo dosta bolji u tim ad hoc natjecanjima, što nas je zapravo i spasilo na državnom jer smo ih sve dobili.

A zašto mislite da vam bolje idu ad hoc teze?

Maša: Takve teze su često jednostavnije. Također, našem klubu nažalost trenutno nedostaje voditelja te se za teže teze moramo više i mi same pripremati dok se klubovi s više voditelja oslanjaju na njihovu pomoć. Mislim da smo se upravo zbog toga dovoljno istrenirali da možemo u kratkom vremenu napraviti dobar case bez pretjeranog propitkivanja i filozofiranja.

Novi početci

Razumjela sam da želite sljedeće godine voditi Hermes. Kako ste zaključile da biste htjele biti nove voditeljice?

Lada: Mislim da je to neki prirodni proces. Debatanti se svi druže te da debatna zajednica nije samo na razini natjecanja, nego i na razini škole i privatnih prijateljstava. Debata ti otvori novi način razmišljanja i rasuđivanja problema.

Maša: Da, debata postane veliki dio tvoga života, formira ti neke stavove te otvara nove prilike u životu. Tako da je polaganje sudačkog ispita, s kojim možemo voditi klub, za većinu debatanata neizbježan put.

Što biste poručili mladim klasičarima, zašto bi se trebali priključiti debatnoj skupini?

Lada: Poručila bih im da je debata za svakog tko voli otvarati nove vidike. Ovdje će uočiti drugu stranu priče, odnosno produbiti svoje mišljenje ali i razviti nova.

Maša: Također, debata je za svakog tko misli da ima malo jači način razmišljanja, no ne iz trenutka da razvije ta mišljenja, nego da shvatiš koliko su možda kriva. Debata ima moć da opovrgne svakakve stavove, bilo oni dobri ili loši, no upravo tako naučiš razlikovati kvalitetne argumente od loših. Sve što si mislio da je istina, ne mora uopće biti i to je čar debate.

Za kraj, jedna riječ koja po vama opisuje debatu.

Maša: Interesantno.

Lada: Uzbudljivo.

Maša i Lada državnim su natjecanjem sjajno dovršile svoju srednjoškolsku debatnu priču. Slijedeće godine će se družiti s Lenom, ali i mladim debatantima te tako postati nove voditeljice Hermesa. Želimo im puno sreće na maturama i u daljnjim debatnim pohodima!

FOTO: Tara Duralija