Nastavak Virtualne šetnje Europom

Snimanje filma o Jurju Hauliku

Nakon prvoga sastanka u Zagrebu posvećenog Erasmus+ projektu Virtualna šetnja Europom odabrani učenici nastavili su s projektnim aktivnostima snimanjem igrano-dokumentarnoga filma o Jurju Hauliku i njegovu doprinosu izgradnji Maksimira. Glavne uloge u filmu igraju Margarita Belan (reporterka) i Pavle Franković (Juraj Haulik).

Virtualna šetnja Europom projekt je koji su osmislili profesori Alma Cacan, Ivana Črnelč, Melita Kovačev, Gordana Makar, Igor Medić i Sara Miščin. Klasična gimnazija je koordinator, a škole iz Bugarske (St. Kliment Orhidski, Sofija), Španjolske (Bernaldo de Quiros, Mieres) i Grčke (Ekpedeftiria P. Vassiliadi, Solun), uključujući nevladinu organizaciju Roes Cooperativa (Atena), pridružile su se kao partneri. Projekt je sufinanciran Erasmus+ programom Europske unije, a njegova je glavna ideja i cilj naučiti mlade ljude o raznim kulturama i zemljama, a ujedno im i pokazati kako snimiti film.

Grupe učenika koji su sudjelovali u ovoj fazi projekta bile su sastavljene tako da sudjeluju i učenici koji nisu bili na radionicama održanima u sklopu 1. radnog sastanka, a zadatak učenika koji su sudjelovali na radionicama bio je uputiti druge u osnove snimanja filma. Zajedničkim snagama učenici su morali osmisliti konačnu inačicu scenarija i knjigu snimanja. Odabran je scenarij 1. skupine koji su napisali Ema Pintar, Sunčica Bencetić, Bartol Gracin, Margarita Belan, Andrej Švaco i Nika Adriana Marijanović uz mentorstvo prof. Igora Medića.

Kamera ide, ton ide

Prvi dan snimanja bio je 5. travnja kada smo se ujutro našli s prof. Medićem, prof. Miščin i prof. Črnelč ispred glavnog ulaza u Maksimir. Podijelili smo uloge koje će pojedini članovi skupine imati tijekom snimanja. Nakon što smo snimili prvu scenu, krenuli smo prema maksimirskoj šetnjici gdje smo snimili par dinamičnih scena. Najzahtjevnija je bila scena kod Zoološkog vrta – tamo smo se i najviše zadržali zbog poteškoća, ali uz pomoć profesora uspješno smo snimili zamišljene scene i nastavili dalje. Trebali smo snimiti scenu i kod kapelice, ali je ona nažalost bila u radovima.

Sljedećega dana nastavili smo sa snimanjem. Dan smo započeli snimanjem u blizini obeliska, gdje smo za jednu dinamičnu scenu iskoristili dron kojim su upravljale Eva Lešić i prof. Črnelč. Dan ranije neki od učenika pregledali su snimke od prethodnoga dana te su uočili određene pogreške na snimkama. Stoga smo ponovno snimili dio scena. Taj dan imali smo dvostruku sreću: prvo vjetar nije bio toliko jak kao dan prije pa je zvuk bilo lakše snimati, a i radnici su nam omogućili da posnimimo kapelicu.

Leti, leti dron

Zadnji dan snimanja bio je 13. travnja. Toga dana nisu svi trebali sudjelovati, već samo učenici koji su obučeni za upravljanje dronom, glumci i snimatelji potrebni za snimanje scena ispred katedrale, tj. na lokaciji na kojoj film počinje. Snimanja dronom odvijala su se uz budnu pasku producenta Vedrana Šuvara.

Kako nisam bila na prvoj radionici, bila sam malo zbunjena na početku, ali uz pomoć drugih učenika ubrzo sam shvatila kako i što treba snimiti, a to je zapravo i bila poanta miješanja učenika koji jesu sudjelovali na radionicama o snimanju filma s onima koji nisu. Prvi put sam se susrela s profesionalnijem snimanjem i mogu reći da je dosta zahtjevnije nego što sam očekivala, ali vjerujem da će se na kraju, kada vidimo svojih ruku djelo, sve to isplatiti.

Sad kad imamo sav snimljeni materijal preostaje nam samo montaža i odabir najbolje montiranog videa. Opet smo podjeljeni u tri grupe i dobili smo zadatak tijekom praznika montirati snimljeni materijal, a krajni rok je 8. svibnja. Nakon toga profesori imaju zadatak izabrati video koji će biti prikazan na sloju Google karte koji svoje korisnike vodi na virtualnu šetnju Europom.

FOTO: Ivana Črnelč