Osvrt na izložbu Putnik

Ime Seana Scullyja pripada najužem od užih popisa najvećih slikara našeg vremena. (Athur C. Danto)

Izložba renomiranog suvremenog umjetnika u Zagrebu

Sean Scully suvremeni je irsko-američki umjetnik koji je poznat po geometrijskim oblicima raznih boja, velikim apstraktnim slikama sastavljenim od izmjenično obojenih kvadrata ili pruga za koje je dobio inspiraciju na svojim putovanjima Marokom gdje su ga fascinirale raznobojne pruge na haljinama i šatorima. Osim Maroka inspirirala ga je Irska, Meksiko i Dubrovnik, čija mu je tvrđava Lovrijenac služila kao nadahnuće za skulpturne radove. Njegovi se radovi čuvaju u muzejskim zbirkama diljem svijeta, a dvaput je nominiran za prestižnu Turnerovu nagradu koju dodjeljuje britanski Tate.

U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti u srijedu 16. studenog godine otvorena je izložba ovog apstraktnog umjetnika pod nazivom Putnik. Zagrebačka izložba četvrta je u nizu, nakon Budimpešte, Atene i Bologne. Izložba obuhvaća 50 godina Scullyjeva stvaralaštva i njegova 64 djela u obliku slika na platnu, fotografija, radova na papiru i skulptura. Sliku Wall Landline Pool Dusk u vrijednosti većoj od pet milijuna kuna će po završetku izložbe pokloniti Muzeju suvremene umjetnosti. Izložba Putnik trajat će do 12. ožujka 2023. godine.

Osobna iskustva pretvorena u remek-djela

Nisam nostalgičan za mjestima, ja sam nostalgičan za ljudima i prijateljima. Sentimentalan sam prema stvarima iz prošlosti. U osnovi sam previše sentimentalan da bih bio slavni umjetnik. (Sean Scully)

Izložba je dobila ime po seriji slika Putnik, koja je povezana sa Scullyjevim iskustvom putovanja i emigracije. Rođen je u Irskoj, odrastao je u Engleskoj, a postigao je slavu u Sjedinjenim Američkim Državama. Izložbu otvara slika Passenger Light Dark. U seriji slika vidi se manja slika umetnuta u veću, čiji je umetak pomaknut tako da se ne nalazi u središnjem dijelu, već s desne strane središta, čime se postiže efekt kretanja.


U Muzeju suvremene umjetnosti nalaze se radovi svih umjetnikovih faza. Od kraja 60-ih do početka 70-ih Scully je iz svojih slika eliminirao figuru, a 1981. napustio je apstrakciju. Godinu kasnije (1982.) stekao je svjetsku slavu slikom Backs and Fronts. Nakon smrti starijeg sina radovi mu postaju mračni: taj ga je događaj  inspirirao da naslika sliku Empty heart, Durango i mnoge druge. Njegov povratak figurativnoj umjetnosti povezan je s rođenjem drugog sina pa tako 2015. počinje ciklus slika njegova sina koji se igra u pijesku pored mora sa svojom majkom i oko sebe ucrtava krug, što simbolički označava da treba napraviti mjesto za sebe. Na izložbi je pristuna serija slika Zid svjetla koja je insprirana meksičkim ruševinama i serija slika Landline koja je insprirana Scullyjevim promatranjem horizonta Irske i imgracijom iz Irske u Sjedinjene Američke Države, a prikazuje dodirivanje mora i neba, neba i zemlje.

Apstraktne slike koje izazivaju osjećaje

Sean Scully jedan je od najvećih umjetnika današnjice. Poznat je po doprinosu američkoj apstraktnoj umjetnosti 1970-ih i 1980-ih i suprostavljanju tadašnjem popularnom neoekspresionizmu. Njegove slike ostavljaju snažan dojam na gledatelja čime su pridonijele argumentu da je apstrakcija još uvijek aktualna i značajna, puna beskrajnih mogućnosti. Svojim radom utjecao je na sljedeću generaciju umjetnika koji se nastavljaju koristiti njegovom praksom.

“Želim da moje slike budu očigledne, tako da kad ih vidite osjetite da sam naslikao nešto o čemu ste i sami razmišljali, kao da sam vam ukrao misao.” (Sean Scully)

FOTO: Sean Scully, Madonna, 2018. (izvor: msu.hr)