Posjet učenika iz Danske

Međunarodno debatiranje i dramske radionice

Klasičnu je gimnaziju u razdoblju od 13. do 16. ožujka posjetilo 18 učenika iz danske škole Hillerød Lilleskole, u pratnji ravnateljice Sanne Wiedemann i nastavnice Agnethe Vandelbo Dahl. Posjet je bio dio njihova Erasmus+ projekta te je uključivao radionice glume i debate u našoj školi te posjet Istri.

Ledolomcima do ugodnog ozračja

Maša Tomljanović i Lada Botić (4. e), iskusne članice debatnog kluba Hermes vodile su dio debatnih radionica

Prvi je dan projekta bio namijenjen upoznavanju. Nakon okupljanja klasičara i Danaca u multimedijskoj dvorani, uslijedila su predstavljanja škola putem kratkih predavanja, a kako bi se bolje upoznali, klasičari i Danci zaigrali su igre upoznavanja pod vodstvom profesorice Melite Kovačev. Slijedila je kratka pauza u kojoj su se dvije strane razgovarajući još više zbližile. Potom je započela radionica o uvodu u debatu pod vodstvom Patrika Branšajda (jednog od voditelja školskog debatnog kluba Hermes) te dviju polaznica debate Maše Tomljanović i Lade Botić (4. e).

Antička i suvremena drama

Danski su se učenici prvi put susreli s antičkom dramom, no uz pomoć svojih vršnjaka koji pohađaju antičku dramsku sjajno su se snašli u kretaivnim zadatcima koje je osmislila prof. Matković

Drugog su dana započele radionice iz drame i glume. Fokus je toga dana bio na antičkoj drami te je radionice vodila prof. Dubravka Matković, prof. grčkog i latinskog jezika te voditeljica antičke dramske. Svojim predavanjem profesorica je učenike uvela u svijet antičke Grčke (posebice u razvoj grčke drame) upoznavanjem s mitovima, povijesti i kulturom starih Grka. Naglasak predavanja bio je na velikoj povezanosti grčke civilizacije s multikulturalnošću. Potom je na red došla kreativnost učenika. Podijeljeni u mješovite grupe, klasičari i Danci morali su poput kora odglumiti šest stihova iz Homerove Himne Majci Zemlji, ali na način da se pet stihova govori na engleskom, a jedan na grčkom, uz usklađene pokrete tijela i govor.

Trećeg je dana radionicu vodila danska nastavnica Agnethe Vandelbo Dahl. Naglasak radionice bio je na tome kakav se nastup može izvesti različitim pokretima tijela. To se očitovalo u različitim aktivnostima, poput glume dijelova scene korištenjem svojega tijela. Nakon radionice učenici su se u pratnji danskih profesora i ravnateljice Klasične gimnazije Zdravke Martinić-Jerčić uputili prema Krvavom mostu na igru Unlock Zagreb koja je uključivala rješavanje različitih zagonetki i omogućila učenicima učenje o Zagrebu na zabavan način.

Unlock Zagreb interaktivna je zabavna igra koja igrače upoznaje sa Zagrebom

Svakoga su se dana nakon radionica iz drame i glume održavale i debatne vježbe te je posljednjeg dana susreta (16. 3.) održana prava debata. Debatiralo se o aktualnim tezama poput “Ovaj bi dom legalizirao eutanaziju”.

Aktivnosti projekta zbližile su klasičare i Dance, proširile perspektive u poimanju kulture i okoline te otvorile mogućnosti za druge potencijalne projekte u budućnosti.

FOTO: Zdravka Martinić-Jerčić