32.3 C
Zagreb
Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022

Predavanje o studiju arheologije

Klasičarka klasičarima

Danas je grupa učenika koja pohađa nastavu fakultativnog predmeta Antička baština u Hrvatskoj pratila online predavanje dr. sc. Ive Kaić, docentice Odsjeka za arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Naime, ona je i sama završila Klasičnu gimnaziju te nam je otkrila kako je uistinu uzbuđena što će ponovno raditi s klasičarima. Predavanje je trajalo oko 30 minuta, a u tom je vremenu prof. Kaić na zanimljiv način predstavila svoju struku i uputila nas u to što arheologija zaista jest.


Tilurij kao motivacaija za studij arheologije

Mozaik MTK 1815-1; bik kao simbol Klaudijeve vjerne i odane Sedme legije.

Profesorica je arheologiju približila učenicima na posve nov, neformalan i opušten način te ih je zaintrigirala i dodatno zainteresirala za područje arheologije kao
mogućeg smjera daljnjeg školovanja. Govorila je o lokalitetu Tilurij (nalazi se na desnoj obali rijeke Cetine)- današnjem gradu Trilju gdje se nalazio tadašnji rimski vojni logor u kojemu je djelovala legija od 4000 do 6000 vojnika. Na rimskim tegulama nađeni su žigovi s kraticom CPF koja ukazuje na počasni naziv Sedme legije (legio VII): “CLAUDIA PIA FIDELIS” – Klaudijeva vjerna i odana (opeka LEG VII CPF (1). Naime, u uroti Skribonijana, namjesnika Dalmacije, koji je želio svrgnuti s vlasti cara Klaudija, vojnici Sedme legije odbili su sudjelovati u ustanku i tako je legija od cara zaslužila počasni naslov. Rimske su se legije imale i svoje simbole te je ovu legiju predstavljao bik.

FOTO: arhiva dr. sc. Ive Kaić

Prethodni članakBalkansko čudo
Sljedeći članakKnjiževnost u prirodi

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Povezani članci

OZNAKE

nAJNOVIJI ČLANCI