Prikaz filma Gran Turismo

Ekranizacija nevjerojatne priče

Gran Turismo igrani je film sniman prema istinitim događajima. Jann Mardenborough dječak je koji godinama igra simulator utrka Gran Turismo. Jedan je od iznimno rijetkih koji su izabrani za GT obuku te postaje profesionalni vozač i uspinje se do sudjelovanja u utrci Le Mansa.

Simulator ili java

Kazunori Yamauchi dizajnirao je i proizveo simulator koji sadržava najvjerodostojnije replike trkaćih staza i automobila na svijetu. Uz odgovarajuću simulacijsku opremu kao što je na primjer volan, replike automobila u određenim uvjetima ponašaju se identično kao u stvarnom životu. Danas se u nekim kompanijama poput Honde, Nissana i Porschea koriste Yamauchieve simulacije za vježbu i upoznavanje s ponašanjem određenih automobila.

Od 1997. Yamauchi i njegov tim projektiraju trkaće staze u savršenom omjeru veličina, a kutevi u zavojima precizni su u stupanj (u najnovijem simulatoru GT7 projektirano je čak 37 novih staza). Također, dovode svaki automobil zastupljen u simulatoru u profesionalni studio i snimaju zvukove motora u praznom hodu, zatvaranja vrata itd. Velik je novac uložen i u dobivanje dozvola od svih kompanija kako bi tim mogao koristiti ista imena i dizajn automobila zbog vjerodostojnijeg prikaza i točnijeg iskustva.

Istina, simulator vjerno prikazuje staze i ponašanje automobila, međutim ni na koji način ne može pripremiti čovjeka na uvjete u kojima se voze automobili na pravim stazama. Manjak prostora, temperatura i pritisak te zanošenje osobe u kabini pri kočenju i kretanju zahtijevaju iznimnu fizičku spremu i jak mentalitet. Profesionalni vozači prolaze dugogodišnji niz vježbi i treninga, ne samo fizičke i mentalne spreme nego i brzine reakcije i instinkta. Mardenborough je iznimna osoba koja je pronašla ono što voli, i prije svega ono u čemu je najbolji, a ova ekranizacija uspijeva dočarati koliki je uspjeh Jann ostvario.

Od sobe do Le Mansa

Jann Mardenborough (Archie Madekwe) živi u Engleskoj sa svojim roditeljima i bratom. Otac nije zadovoljan što je Jann već godinama zatvoren u svojoj sobi i dnevno provodi sate na GT simulatoru. Ne vjeruje mu da će jednoga dana voziti prave utrke i to opravdano jer GT je ipak samo simulator, dok vožnja trkaćih automobila u stvarnome životu zahtijeva izvanrednu fizičku spremu i po tom pitanju stvarnost nema sličnosti sa simulatorom.

Jann je jedan od najboljih vozača u GT-u i plasira se među najbrže vozače određenih krugova. Zbog toga Nissan njemu i nekolicini drugih ljudi na svijetu šalje pozivnicu za virtualnu kvalifikacijsku utrku iz koje će deset najbolje kvalificiranih otići u školu za vozače utrka i samo će jedan proći. U svojoj prvoj profesionalnog utrci zbog aerodinamike Jannova automobila događa se nesreća u kojoj je on lakše ozljeđen, a jedan je profesionalni promatrač poginuo. Tužen je te kako ne bi izgubio dozvolu za profesionalno utrkivanje mora Le Mans završtiti sa šampanjcem u rukama, to jest na jednokm od prva tri mjesta.

Kako snimiti realističan film

Redatelj Neill Blomkamp odlučio je izmisliti lik Jacka Satlera (David Harbour), mentnora i trenera mladog Mardenborougha jer je potrebna topla i empatična figura koja nalikuje na oca koja će ga bodriti i pomagati mu kroz cijeli put utrkivanja. Nakon nesreće u Jannovoj prvoj utrci s licencom Satler je odigrao ključnu ulogu u nagovaranju Mardenborougha da se vrati na stazu jer je trkač okrivljavao sebe zbog preminulog promatrača. Mladi Archie Madekwe, do Gran Turisma relativno nepoznat glumac, glumi Mardenborougha i pritom uspijeva vjerno prikazati Jannove emocije, ali istovremeno ostati umjeren i prikazati širok raspon emocija ne zalazeći u patetiku. Smatra se da je redatelj u film odlučio uključiti i veoma poznatog glumca Orlanda Blooma, koji tumači ulogu Dannyja Moorea, ne bi li film dobio na što većoj gledanosti.

Kadrovi snimanja pomno su osmišljeni da bi gledatelj dobio barem djelomičan osjećaj stvarne brzine trkaćih automobila. Kombinacijom kamera unutar kabine automobila te vrste montaže specifične za filmove o automobilima i utrkama vjerodostojno je prikazana muka vozača. Vizualni efekti koje nadopunjava CGI (Computer Generated Imagery) zaista se doimaju stvarnima, ali ono što je stvarno impresivno je to da nisu forsirani i preuveličani. Eksplozije u nekim veoma skupim holivudskim filmovima vatrene su i presnažne za objekt koji je eksplodirao, međutim, ovaj je film sniman i montiran ntako da gledateljima zorno prikaže stvarne opasnosti u stvarnim utrkama.