Putujem i učim: Italija

Grupa Putujem i učim povela je učenike Klasične gimnazije na putovanje u Italiju, točnije u Padovu i Veronu. Sastali smo se s profesorima 22. listopada sat nakon ponoći ispred muzeja Mimara te krenuli  na sedmerosatnu vožnju.

Romantična Verona

Unatoč polasku u kasnim noćnim satima zbog uzbuđenja, veselja i glasne pjesme put gotovo da nismo ni osjetili. Prvo odredište bila je Verona, jedno od  povijesnih i kulturnih središta sjeverne Italije. Uz vodiča i pratnju profesora Ditsa, Svaguše i Blaževića obišli smo prelijepe ulice grada te došli do arene. Arena u Veroni, nakon arene Capua i Koloseja u Rimu, treći je po veličini rimski amfiteatar koji može primiti dvadeset i dvije tisuće gledatelja. Završivši obilazak arene, uputili smo se prema ,,Piazza delle Erbe” u blizni koje se nalazi Julijina kuća (,,La casa di Giulietta”). To je srednjovjekovna palača koja svake godine privlači brojne posjetitelje. U kući je nekada živjela obitelj Capello što je nalik Julijinom prezimenu Capuletti te je grad Verona tu sličnost iskoristio kako bi kuću pretvorio u turističku znamenitost. Unutra su sačuvani brojni srednjovjekovni odjevni komadi i namještaj, dok se u dvorištu nalazi spomenik Juliji i zid prepun lokota koje parovi ostavljaju kao zavjet vječnoj ljubavi.

Posjet šarmatnom sveučilišnom gradu

Obilazak Padove počeo je posjetom najvećem talijsankom trgu ,,Prato della Valle” okruženom skulpturama značajnih ljudi. Sveukupno u unutarnjem i vanjskom krugu ima 78 skulptura.  Šetnju smo nastavili prema trgu ,,Piazza dei signori” kojim dominira veliki sat na kojem su prikazani zodijački znakovi. Hodajući još par minuta dolazimo do bazilike sv. Antuna (“Basilica di Sant’Antonio”). Ona je glavna znamenitost u Padovi i jedno od najposjećenijih kršćanskih svetišta. Unutra je prekrasno uređena, na zidovima se nalaze razne freske iz trinaestog i četrnaestog stoljeća te sadrži četvora unutarnja vrta. U kapelici sv. Jakova u istoj bazilici nalaze se posmrtni ostaci sv. Antuna Padovanskog. Posljednja znamenitost koju smo posjetili bilo je Sveučilište u Padovi. Sve nas je zadivilo to što je tamo matematiku predavao Galileo Galilei, talijanski matematičar, fizičar, astronom i filozof.

Nakon posjete kulturnim znamenitostima ostalo je vremena i za slobodno vrijeme. Padova obiluje i trgovinama poznatih robnih marki pa se nekolicina učenika zaputila u kupovinu. Neki su nastavili druženje na ručku ili u jednom od mnogobrojnih kafića koje nudi Padova, a zatim je došlo vrijeme povratka kućama.

FOTO: Ariana Stepinac