Predavanje o raskošnom antičkom gradu

Sjaj antičkog Knida

Prije nekoliko tisuća godina Egejskim morem bujao je život mnogih grčkih plemena. Osnivali su kolonije gdje god bi stigli, bio to otok Milet, Par, Naks ili Kreta. Od Minojaca i Mikenjana do Dorana i Jonjana ostao je cijeli svijet stare grčke kulture raspršen po cijelom Sredozemlju. Tako su ovi stari narodi uspjeli doći i do poluotoka u današnjoj Turskoj gdje su osnovali grad Knid.

Okupljanje klasičara

U multimedijskoj dvorani Klasične u ponedjeljak 14. studenog ugostili smo dr. sc. Filipa Budića, koji je putem svoje prezentacije “Sjaj antičkog Knida” predstavio sva važna obilježja koja se vežu za sam grad. Budić je nakon završene Klasične gimnazije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao antičku arheologiju i staru povijest.

Kao i uvijek, predsjednica Društva Klasičara Mira Hercigonja-Szekeres najavila je njegovu prezentaciju te zahvalila svima koji su došli.

Središte kulta Afrodite

Knid je uistinu bio zanimljiv grad; poznat po rogaču, knidskom tipu amfora, Eudoksu Kniđanu (Platonov učenik) i Kneziji Kniđanu (napisao kritiku Herodota). No, najvažnije je istaknuti da je Knid bio glavno središte kulta Afrodite, odnosno erotski antički grad. Od tamo dolazi i slavni kip gole Afrodite, koja je bila podigla veliku strku u antičkom svijetu.

Budić svoju prezentaciju raspodjeljuje na nekoliko dijelova koji imaju svoje naslove – tako o kultu božice Afrodite govori pod naslovom “Kontroverzno traganje”, odgovara na pitanje gdje je smješten grad pod nazivom “Gdje je arhajski Knid?” te govori o arhitektonskom čudu iz Knida koje je napravio Sostrat Kniđanin.

Predavanja Društva klasičara nikad ne razočaraju. Dosad su u multimedijskoj dvorani održana brojna predavanja na koje dolaze i stari i mladi klasičari željni znanja, a slavna izreka glasi: “Uči se dok si živ!”

FOTO: Alan Znika