Snimanje filma Maturanti

Mladi filmaši pod vodstvom svojih mentorica Galjine Venturin i Ivane Črnelč odlučili su ovjekovječiti posljednje trenutke školovanja posebnih učenika iz 415. generacije maturanata te tako obilježiti obljetnicu osnutka Škole.

Nova suradnja

Klasična je gimnazija po mnogočemu posebna škola, a jedna je od njenih posebnosti i njegovanje filmske kulture. Klasičari znanja o filmu već desetak godina mogu stjecati pohađanjem predmeta Filmologija, a u posljednjih su godinu dana organizirane i praktične filmske radionice u okviru Erasmus+ projekta Virtualna šetnja Europom kao i druge praktične filmske radionice koje su financirane vlastitim sredstvima i donacijama.

Sredstvima koja su osigurali HAVC i HFS već je kupljen motorizirani stabilizator kamere, a snimatelj Marjan Živić učenicama je pokazao kako se njime koristiti.

Budući da je interes klasičara za film izuzetno velik, objeručke je prihvaćena nova mogućnost suradnje, ovoga puta s Hrvatskim filmskim savezom (HFS) i Hrvatskim audiovizualnim centrom (HAVC). Naime, HAVC i HFS ove su godine odlučili financijski osnažiti djelovanje školskih filmskih družina te su naši mladi filmaši svojim projektom – dokumentarnim filmom Maturanti – uspjeli izboriti za pomoć u iznosu od 11 000 kuna. Sredstva će biti utrošena na nabavu nove filmske opreme potrebne za lakšu i kvalitetniju produkciju novih filmova.

Od ideje do akcije

Svaki rad na filmu započinje razvijanjem ideje. Tema filma nametnula se spontano jer su aktivnosti u školi ove godine mahom posvećene obilježavanju jubileja. Svjesni da među maturantima postoji niz snažnih i zanimljivih osobnosti, odlučili smo ovjekovječiti upravo njihovu priču o posljednjim danima u školi, planovima za budućnost i uspomenama koje će ih vezati uz školu. Odabir priča koje će biti prikazane nije bio nimalo lak zadatak, ali tijekom razgovora s učenicima i razvijanja scenarija priča se razvijala sama od sebe. Naime, učenici su sami predlagali svoje kolege čije priče smatraju zanimljivima, a odabrani učenici, koji su pristali stati pred kamere, sami su odredili koji dio svoga života žele prikazati javnosti. Izbor je tako pao na sedmero učenika koji su se istaknuli svojim uspjesima: Tonka Pavić, Barbara Janđel, Bartol Gracin, Alexandar Ljubo Dragović, Paula Divić, Ana Ciglenečki i Patrunjela Baće.

Učenici tijekom snimanja početne scene. S lijeva na desno: Eva Lešić, snimateljica, Paula Divić, Bartol Gracin, Barbara Janđel, Alexandar Ljubo Dragović, Ana Ciglenečki, Petrunjela Baće i Tonka Pavić.

35 dana izazova

Snimanja su započela u posljednjim danima travnja i odvijala su se na više od deset različitih lokacija. Uz brojne druge obaveze u školi mladi su filmaši – njih ukupno 16 – prionuli poslu, uključili kamere i tijekom pet tjedana snimili više od 10 sati materijala.

Snimanja su započela i završila na prostoru škole, a uključeno je bilo ukupno 16 učenika: Tonka Pavić, Josip Ćuk, Bartol Gracin, Antonija Česi (na fotografiji), Barbara Janđel, Alexandar Ljubo Dragović, Paula Divić, Ana Ciglenečki, Petrunjela Baće, Antonija Česi, Ema Pintar, Jan Terihaj, Eva Lešić, Mia Mandić, Maša Pećarina i Iskra Razum.

Svako je snimanje filmskoj ekipi donosilo radost, ali je pred njih stavljalo i brojne izazove. Posebno su izazovna snimanja bila ona u zatvorenim, loše osvijetljenim prostorima. Filmaši su se s takvim izazovima nosili najbolje što su znali i mogli s obzirom na opremu i znanja kojima raspolažu, ali su unatoč poteškoćama uspjeli snimiti sve što su planirali. Osim toga, odlično su se nosili i s organizacijom svoga vremena, pogotovo u onim situacijama u kojima su tijekom istoga dana morali snimati događanja na više lokacija i to sve gotovo isključivo u svoje slobodno vrijeme. Tijekom 35 dana pokazali su visoku razinu entuzijazma, organizacije, odgovornosti i spremnosti na suradnju. Naravno, filmaši ne bi uspjeli realizirati svoje zamisli da nisu naišli na razumijevanje nastavnika koji su im u periodu snimanja, koja su se odvijala pred kraj školske godine, ipak omogućili povremene izostanke s nastave. Na tome im od srca hvala!

Osim na školskim prostorima snimanja su se odvijala i na brojnim drugim lokacijama kao što je KBK Domsa u kojemu trenira Alexandar Ljubo Dragović (na fotografiji), Sljeme, Vodice – smotra LiDraNo, Savski nasip, Glazbena škola Bonar, domovi učenika…

Nakon što se kamere ugase

Norijada je označila kraj snimanja, ali ne i kraj rada na filmu. Nakon što su kamere ugašene, započeo je proces pregledavanja i odabira snimaka koje će biti uvrštene u film. Brojni su sati dosad već utrošeni u odabir najboljih snimaka te je započeo i proces montaže. Ipak, filmsku ekipu očekuje dugo i toplo ljeto tijekom kojega će dovršavati film pod budnim okom profesorice Galjine Venturin. Premijera filma očekuje se u rujnu te ćete svi pravovremeno biti obaviješteni o terminu. Film ćete osim toga moći pogledati i na YouTube kanalu Klasične gimnazije.

FOTO: Bartol Gracin, Eva Lešić, Ivana Črnelč