Stara era na filmskome platnu

Predstavljanje filma Illyricvm 

Novi povijesni film Illyricvm Simona Bogojevića Naratha usmjeren na povijest i jezik Ilira u prvom stoljeću pr.n.e. zainteresirao je profesorice Klasične gimnazije Arianu Stepinac i Jadranku Pešut-Buntak koje su u kratkome roku organizirale upoznavanje učenika s redateljem i članovima produkcije filma u srijedu 19. listopada u klasičnom kabinetu škole.

Djelić vremena

Filmski redatelj i animator Simon Bogojević Narath učenike je upoznao s procesom izrade filma, pokazao im scene i ideje koje jesu, ali i one koje nisu zaživjele u filmu te im je ispričao nekoliko zgoda i nezgoda s filmskog seta. Klasične filologinje Iva Bidjin Laura iz Privatne klasične gimnazije i dr. sc. Petra Matović s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koje su prevodile scenarij na latinski jezik, objasnile su probleme na koje su naišle tijekom prevođenja scenarija na jezik kojim su se služili rimski vojnici. Njihovo istraživanje, između ostalog, obuhvatilo je pronalaženje obilježja razgovornog stila i vulgarizama u rimskim dramama, dok su kostimografi i scenografi posegli za raznim kulturnim i vjerskim elementima prisutnim na području cijelog Balkana, te se tako u filmu pronalaze i tradicionalne hrvatske tetovaže. Cijeli je film snimljen na latinskom i ilirskom jeziku, koji je za potrebe filma rekonstruirao akademik Ranko Matasović. Posebna je vrijednost filma povijesno i lingvistički moguća rekonstrukcija običaja i jezika Ilira kao i Rimljana koji prikupljaju porez u zabitoj provinciji.

Iva Bidjin Laura: 
„Shvatili smo da je redateljeva ideja zapravo rekonstruirati jedan detalj, odnosno jedan trenutak u vremenu.” 

Redatelj i usscenarist filma Illyricvm Simon Bogojević Narath, prevoditeljice scenarija na lastinski jezik Iva Bidjin Laura, Petra Matović i organizatorice susreta Ariana Stepinac i Jadranka Pešut-Buntak

Osmogodišnji rad na projektu

 
Kada su naši učenici i ostala gledateljska publika prvi put čuli za ovaj film, mnogi su se zapitali zašto Iliri. Gospodin Bogojević Narath uputio nas je na problem manjka poznavanja i reprezentacije Ilira u današnjoj umjetnosti usprkos njihovoj povijesnoj važnosti. Spoznaja tog problema potakla ga je na snimanje prvog filma o Ilirima koji je obilježio strogim kriterijima za povijesnu točnost. Kako je i sam rekao:  „Nismo htjeli koristiti umjetnu rasvjetu, htjeli smo dobiti dokumentarističku dimenziju.” Osim toga, inzistiranje na povijesno mogućoj rekonstrukciji dovelo je do odluke da se u filmu ne koristi glazba, osim one koju likovi u filmu sami ne proizvode u određenom trenutku.  

Rad na filmu potrajao je osam godina zbog financijskih problema i skeptičnosti povezane sa snimanjem povijesnoga filma, a onda pak kasnije i pandemije. Ipak, ustrajnost filmske ekipe za reprezentaciju teme dovela je ne samo do prvog snimljenog filma o Ilirima nego i do istinske slike njihove kulture, religije i života. 

Simon Bogojević Narath: 
„Zapitajte sami sebe koliko znate o Vikinzima? Dovoljno. O Keltima? Pomalo. O Rimljanima? Dosta. Znamo svi o svima, osim o našim Ilirima, i mi smo to pokušali ispraviti.” 
 

FOTO: Ivana Črnelč