Večer frankofonije

Ožujak je Mjesec frankofonije. Samo u Hrvatskoj okupio je frankofone i frankofile u 11 gradova i ponudio im brojne koncerte, poetske performanse i filmske projekcije.

Dommage

Skupina učenika Klasične gimnazije izvodi pjesmu Dommage.

Učenici Klasične gimnazije koji uče francuski jezik pod mentorstvom prof. Galjine Venturin doprinijeli su Prazniku frankofonije nastupom u svečanoj dvorani 22. ožujka. U krugu oko škole nije moguće pronaći slobodno parkirno mjesto. Na pješačkim stazama prolaznika ima više nego što je uobičajeno za to vrijeme. Prolaze roditelji s djecom koja se dovikuju i smiju, prolaze bake i djedovi. U našoj se školi u organizaciji Hrvatske udruge profesora francuskog jezika I XVI. gimnazije održava Večer Frankofonije. Svečana dvorana potpuno je puna. Nastupaju djeca iz dječjeg vrtića Špansko, mladi iz osnovnih škola Otok i Mato Lovrak. Na svoj red za nastup čekaju i učenici American International School of Zagreb, gimnazijalci iz Gornjogradske gimnazije, I. gimnazije, IX., IV., XVIII., XVI., XV. i Klasične gimnazije. Sve nastupe, a i učenike, povezuje francuski jezik. Cjelokupnom dojmu zasigurno bi pomogla bolja tehnička priprema.

Skupina klasičara u vedroj je i dinamičnoj izvedbi otpjevala pjesmu Dommage, što bi doslovno značilo Šteta. A pjesma i govori o šteti, ali ne onoj koja nastaje u materijalnom svijetu, već o šteti nastaloj zbog propuštenih prilika u ljubavi samo zato što se nismo pomakli s mjesta, samo zato što te večeri nismo izašli s prijateljima. Pjesma govori i o propuštenim snovima, o tome kako bi mnogima život bio ljepši da imaju snage iskoristi ponuđene prilike koje se možda više neće ponoviti.

Moderna frankofonija

I još za kraj nekoliko riječi o tome kako je još 1880. godine francuski geograf Onésimea Reclusa jednom riječju frankofonija obuhvatio zajednicu ljudi i država koje se koriste francuskim jezikom bar u minimalnoj mjeri. Gotovo sto godina kasnije, 1970. godine, stvorena je moderna frankofonija unutar međunarodne organizcaije Organisation internationale de la Francophonie koja okuplja 49 članica i 14 pridruženih zemalja među kojima je i Hrvatska. Ovogodišnji Praznik frankofonije pripremilo je veleposlanstvo frankofonskih zemalja i članica frankofonije u Hrvatskoj (Belgija, Kanada, Francuska, Rumunjska, Kraljevina Maroko i Švicarska).

 

FOTO: Fran Košpić