Virtualna šetnja Europom počinje

Erasmus+ projekt usmjeren na praktično učenje o filmu

Odabrani klasičari su u ponedjeljak 28. veljače u 9 sati ujutro, malo kasnije nego inače, došli u svoju školu, samo što ovaj put nisu išli pogledati u kojoj su učionici, već su otišli direktno u multimedijsku dvoranu kako bi započeo prvi dan Prvog radnog sastanka Virtualne šetnje Europom.

Virtualna šetnja Europom je projekt koji su osmislili i organizirali naši profesori Alma Cacan, Ivana Črnelč, Melita Kovačev, Gordana Makar, Igor Medić i Sara Miščin. Klasična gimnazija je koordinator, a škole iz Bugarske (St. Kliment Orhidski, Sofija), Španjolske (Bernaldo de Quiros, Mieres) i Grčke (Ekpedeftiria P. Vassiliadi, Solun), uključujući nevladinu organizaciju Roes Cooperativa (Atena), pridružile su se kao partneri. Projekt je sufinanciran Erasmus+ programom Europske unije, a njegova je glavna ideja i cilj naučiti mlade ljude o raznim kulturama i zemljama, a ujedno im i pokazati kako snimiti film. Povezavši ova dva glavna faktora, profesori su došli na ideju da zajedno s klasičarima, učenicima iz inozemstva i njihovim profesorima naprave interaktivnu mapu Europe na platformi Google maps, gdje je dovoljno nekoliko klikova kako bi virtualno ušli u određenu zemlju te se njome prošetali putem stvorenih filmova. No, kako bi uopće sudjelovali, klasičari su prvobitno morali poslati motivacijska pisma da bi zatim profesori Klasične gimnazije koji su organizirali projekt odabrali nekolicinu njih koji će na njemu raditi. Za sudjelovanje na prvom sastanku tako se skupilo 10 učenika. Uz učenike i profesore Klasične, došlo je četvero nastavnika iz Španjolske i Grčke, petero iz Bugarske, predstavnik Roes Cooperative te po dvoje učenika iz partnerskih škola.

Nova lica, novi jezici

Otvorenje 1. radnog sastanka projekta Virtualna šetnja Europom – pozdravni govor ravnateljice Klasične gimnazije Zdravke Martinić Jerčić.

Radni sastanak otvorila je ravnateljica Klasične gimnazije Zdravka Martinić Jerčić, a zatim je uslijedilo upoznavanje sudionika. Naši su se klasičari našli u multimedijskoj dvorani okruženi novim licima i žamorom novih jezika, no nije im trebalo dugo da se prebace na engleski i počnu se upoznavati sa svima. Za svaki slučaj, profesori su za prvi dan isplanirali igre upoznavanja, tako da su na kraju dana mnogi znali većinu imena sudionika sastanka. Igre su se koncentrirale na to da igrači nauče zanimljivosti o novim kolegama, a ujedno i njih nauče o zanimljivostima o svojim zemljama i o njima samima. Nakon ručka stigao je i dramaturg Marin Lisjak koji je učenike i profesore poučio o razlici filma i kazališne predstave te im do kraja ponedjeljka i u utorak pomogao s pisanjem sinopsisa i scenarija za filmove koje će učenici u narednim mjesecima snimati o svojim gradovima i njihovoj kulturnoj baštini. Svi su sudionici unaprijed odabrali lokacije snimanja i istražili njihovu povijest. Klasičari su brzo razradili svoju ideju u sinopsis, a zatim i u scenarij te su je produbljivali sve dok nije poprimila svoj konačan oblik. Tako su učenici do kraja utorka već imali niz ideja koje su jedva čekali pretočiti u filmove o svojim gradovima. Osim toga, u ponedjeljak je za nastavnike organizirana eTwinning radionica s Danijelom Usmiani na kojoj su nastavnici naučili osnove implementacije eTwinninga u okvire Erasmus+ projekata.

Učenici su se najviše zbližili tijekom velikih i malih odmora tijekom kojih bi razgovarali o svojim školama, zemljama i vlastitim interesima, a odnos s profesorima bio je opušten i prijateljski. Klasičari su učenike iz inozemstva odveli i u Phariju, svima poznato školsko sastajalište za “izvanškolske aktivnosti”, gdje su ih upoznali i s drugim klasičarima izvan projekta. Nakon samo dva dana učenici su zadovoljno komentirali organizaciju i sudionike ovog događaja te je bilo jasno da će daljnih pet dana biti lijepo iskustvo.

Kamera spremna. Akcija!

U srijedu su svi upoznali i filmskog redatelja Filipa Peruzovića koji je zatim svima objasnio način nastanka filma od predprodukcije do postprodukcije. Pod njegovim su mentorstvom učenici snimili i tri kratka filma te im je Peruzović na primjeru pokazao da film može nastati gotovo ni iz čega te da je sve što trebamo ono što već imamo – kreativnost. Učenici i nastavnici bili su podjeljeni u ekipe te im je bilo rečeno da stvore ideju za svoj film. To nije trebao biti neki dugačak film s izgrađenim likovima i pričom, već samo montažna, glumačka i scenaristička vježba trajanja do tri minute. Nakon što su ideje bile stvorene, pitao je redatelje i redateljice u nastajanju koliko misle da će im trebati da sutradan snime određenu scenu. Nakon što bi grupa rekla da smatraju da će im trebati pola sata, on bi ih ispravio u sat i pol. Ako bi rekli 15 minuta, ispravio bi ih u sat vremena. Makar su sudionici tada smatrali da Peruzović pretjeruje, ispostavilo se da je iskusni redatelj, neočekivano, bio u pravu. Ostavili smo snimanje za sutra i otišli istražiti legende Zagreba koje čak ni Zagrepčanima nisu bile poznate.

Snimanje kratkih filmova pod vodstvom Filipa Peruzovića.

U četvrtak je počelo snimanje. Tri grupe učenika i nastavnika podjelile su se na lokacije na kojima se događa radnja njihovih filmova te počeli snimati. Događale bi se greške glumcima, kamera možda nije snimala, a možda bi samo neki prolaznik stajao na mjestu snimanja i značajno gledao u kameru. No, bez obzira na poteškoće, otprilike do 15 sati filmovi su bili snimljeni te je došlo vrijeme za montiranje koje će se rastegnuti i na petak. Tako su u petak filmovi bili dovršeni te je došlo vrijeme za projekcije. Uz tri filma koja su napravile grupe, Španjolke su si dale truda i napravile još jedan horor film u svojem hotelu koji je kao i ostala tri bio napravljen uz dobru volju i imao dobar rezultat. U popodnevnim su satima učenici i nastavnici nastavili upoznavati Zagreb: posjetili su Enigmarium i odigrali igru Unlock Zagreb, a najuspješniji su igrači nagrađeni prigodnom nagradom.

No to nije bilo sve što se tiče snimanja, montiranja, režiranja i razrađivanja ideja. Peruzović je učenicima i nastavnicima u subotu dao finalni zadatak, napraviti stop-motion film. Podijelio ih je u nove grupe te su ideje morale doći brzo jer su ipak imali samo jedan dan da osmisle i naprave film. Tako su svi još jednom pokazali marljivost i volju za ovaj zadatak te dovršili kratke filmove do kraja dana. Rezultati su, čini se, zadovoljili sve jer gunđanja nije bilo. Uz snimanje filmova, u subotu je pojedince koji su se prijavili Vedran Šuvar naučio upravljati dronom u svrhu kasnijeg snimanja njime. S obzirom na to da su učenici iz Grčke morali ići nešto ranije, došao je trenutak za oproštaj s njima.

Radionica letenja dronom za zainteresirane je učenike organizirana pod budnim okom Vedrana Šuvara.

Kraj početka

U nedjelju su sudionici obišli odabrane lokacije u Zagrebu na kojima će tijekom mobilnosti u rujnu snimati svoje filmove, a zatim su svi zajedno po zadnji put došli u multimedijsku dvoranu u Klasičnoj da komentiraju iskustva te da se pozdrave, a nakon toga, navečer, klasičari su izveli ostale učenike van. Mada se ovo čini kao kraj, ovo je tek kraj samog početka, točnije prvog sastanka od njih osam. Glavni filmovi još nisu ni snimljeni, a još će tri zemlje biti domaćini. Sljedeća je Sofija u koju će 20. do 24. lipnja ići troje klasičara i dva njihova nastavnika. Mada možda neće svi putovati, svi će sudjelovati pri izradi filma i u ostatku ovog internacionalnog projekta namijenjenog obrazovanju i zbližavanju nastavnika i učenika. Jedva čekamo!

FOTO: Ivana Črnelč