Vladavina matematike u Klasičnoj: dolazi li nova era?

Mlade matematičke nade Klasične objasnile tajnu koja se krije iza uspjeha

Na ovogodišnjem natjecanje iz MAT lige održano naša je škola imala čak 13 parova i predstavnike iz sva četiri razreda. No najbolji uspjeh ostvarili su Gabriel Janđel (1.D) i Nikša Šutej (1.F). Dečki su pobliže opisali kako su došli do tog cilja, kako se snalaze u Klasičnoj gimnaziji te koja su im očekivanja i želje u ostatku njihova boravka u školi.

 

Klasična već treću godinu zaredom zauzima jedno od prva tri mjesta na MAT ligi, ove godine zahvaljujući vama. Kakvi su vaši dojmovi s natjecanja?

(Nikša): Jako sam ponosan na sebe. Tijekom osnovne škole nisam nikad imao priliku plasirati se na županijsko natjecanje jer su bila još dva izvrsna učenika koji sada prolaze na državna natjecanja pa mi je drago da sam uspio dokazati da i ja mogu daleko dogurati.

(Gabriel): To je stvarno izvrsno. Matematika je premalo zastupljena u našoj školi. Ima djece koja stvarno vole matematiku, pa je šteta što joj se ne mogu više posvetiti, no mi mislimo Klasičnu opet dovesti na matematičku scenu.

Nikša Šutej (1.F) i Gabriel Janđel (1.D) tijekom intervjua povodom uspjeha u MAT ligi

Neočekivan uspjeh


Kako je bilo sudjelovati na natjecanju?

(Gabriel): Par puta smo se trebali naći da se pripremimo i sve riješimo. Iskreno nisam očekivao da ćemo zauzeti 2. mjesto u prvom krugu te smo nakon toga samo nastavljali ostvarivati dobre rezultate (3. i 4. mjesto) i na samom kraju uspjeli smo zauzeti 3. mjesto kad se sve zbrojilo. Tako da zasigurno je bilo dosta neočekivano i iznenađujuće.

Kako je bilo raditi s vašim mentorima? Je li bilo zahtjevno?

(Gabriel): Nije bilo zahtjevno, dodatne su bile zabavne i nisu bile nikakav problem. Ako netko zna matematiku, nije uopće teško jer se znanje samo malo proširuje.
(Nikša): Ja nisam ni previše sudjelovao u dodatnoj zbog glazbene škole gdje sam 2. razred srednje, pa nisam imao toliko vremena.

Jeste li se dugo pripremali?

(Gabriel): Ne, zapravo smo se dosta kratko pripremali. Možda bismo, da smo se duže pripremali, zauzeli 1. mjesto.

Kako su izgledale vaše pripreme u vrijeme online nastave?

(Gabriel): Našli smo se jednom prije svakog kruga i to je to, ali uz to smo naravno i samostalno redovito radili. Mislim da osoba koja redovito piše zadaće i koja sluša na satu može lako otići na natjecanje bez nekog dodatnog pripremanja.

Mislite li sudjelovati na još nekim natjecanjima u budućnosti?

(Gabriel): Naravno, sve 4 godine. Nažalost, ove godine nismo prošli na državno, no sljedeće godine mislimo ostvariti taj cilj.
(Nikša): Sljedeće godine idemo po prvo mjesto!

Jeste li u osnovnoj školi sudjelovali na sličnim natjecanjima?

(Gabriel): Da, ja sam jedne godine prošao na županijsko natjecanje te sam sudjelovao na Lucku i Klokanu.
(Nikša): Ja sam uspio proći samo na Klokan budući da je bila velika konkurencija.

Imate li neke druge zanimacije osim matematike? Nikša, ti si spomenuo da pohađaš glazbenu?

(Nikša): Da, sviram klavir već osam godina. Zabavno mi je, učim skladati pjesme, dirigirati,… Osim toga u slobodno vrijeme bavim se parkourom.
(Gabriel): Ja nemam nikakav poseban hobi, no evo na primjer volim prošetati. Uz nastavu teško mi je naći vremena za zanimacije izvan škole.

Matematika u Klasičnoj nije bauk!

Budući da u Klasičnoj matematika nije toliko zastupljena, kako ste odlučili odabrati baš ovu školu?

(Gabriel): U osnovnoj školi nisam se najbolje slagao s profesoricom, pa nisam previše volio ni sate matematike. Na kraju osnovne škole nisam imao dovoljno bodova za neku matematičku školu. Nisam htio ići u opću gimnaziju jer mi se te škole čine nekako prelagane, a znam da je Klasična ipak malo teža škola. Matematika je ovdje sasvim u redu, samo bi bilo odlično da se još uvede kao i fakultativni predmet u 3. i 4. razredu.
(Nikša): Ja sam prvo htio upisati neku matematičku školu, no kao i u Gabrielovu slučaju pragovi su, nažalost, bili previsoki. Moja sestra pohađa Klasičnu pa mi je pričala kakva je škola te mi se na prvi pogled odmah svidjela.

Kakav je vaš dojam o samoj školi? Kakva je atmosfera, profesori, društvo,..?

(Gabriel): Profesori su odlični ako se mene pita. Profesori iz matematike odlično mentoriraju i rade, društvo nije problem i sve u svemu je stvarno super.
(Nikša): Društvo je skroz opušteno, uopće nije toliko napeto koliko sam mislio da će biti. Nitko ne uči po cijele dane, profesori su dragi i cjelokupna atmosfera je genijalna.

Puno se priča o tome kako je matematika u Klasičnoj bauk. Kako to komentirate?

(Nikša): Mislim da je škola dosta zahtjevna za gimnaziju koja nije matematička. Upisujući ovu školu, mnogi nisu uopće planirali pretjerano učiti matematiku – očekivali su da će matematika biti laka jer škola nije matematički orijentirana.
(Gabriel): Matematika npr. meni nije išla nešto bajno u 7. i 8. razredu jer često nisam pisao zadaće, pa nisam mogao pohvatati gradivo. No onda sam počeo pisati zadaće i aktivnije pratiti na satu. Dobivao bih onda petice iz testova bez problema. Ključ je u tome da se mora raditi, pratiti te se ne smije spavati na satu.

Što biste rekli sadašnjim osmašima, treba li upisati Klasičnu i zašto?

(Nikša): Klasična je najbolja gimnazija u Zagrebu, definitivno je vrijedna upisa!
(Gabriel): Mislim da ako netko želi neku vrstu izazova i ako je spreman za malo zahtjevniju školu, da treba upisati Klasičnu jer je škola dosta jaka. Samo se treba pripremiti za  redovit i ustrajan rad iz matematike. Naravno, škola je posebna i zbog klasičnih jezika… Latinski je zanimljiv, grčki malo teži, no isto dobar.
(Nikša): Društvo je isto važan faktor: Neće te toliko pokvariti, osim nekih iznimaka koje su prisutne u svim srednjim školama, ali sve u svemu, ići u ovu školu stvarno je zabavno iskustvo.

Mislite li da veliki spektar izvannastavnih aktivnosti (dramska, debata, novinarska,…) pridonose ljepoti Klasične?

(Gabriel): To je definitivno super, samo bih volio da se održava više dodatnih sati matematike.
(Nikša): Meni je to isto veliki plus za školu, samo što nisam znao za sve te aktivnosti kad sam se upisao. No, to je stvarno odlično jer ljudi koji se tim stvarima žele baviti to ovdje mogu i prakticirati bez problema.

Kako vam se svidjela organizacija online nastave?

(Gabriel): Online nastava bila je dosta zahtjevna jer se trebalo stalno pratiti ako se išta htjelo naučiti. Uživo je jednostavno bolje. Mi smo imali i dodatnu nastavu online, a sigurno bi sve bilo puno bolje da smo odrađivali uživo.
(Nikša): Također je puno lakše varati. Sigurno je svaki učenik barem jednom varao u online nastavi jer se jednostavno ne može toliko pratiti. Uvijek je opcija negdje sa strane sakriti papir ili staviti slušalice u uho što zapravo nije pohvalno, ali je neizbježno.

Jeste li bili u samoizolaciji tijekom godine?

(Gabriel): Moj je razred bio dvaput. Bilo je grdo, nije se nigdje moglo izlaziti te smo se cijelo vrijeme mučili s tom online nastavom. Nelijepo iskustvo. Osobno sam se htio upisati na debatu, no budući da sastanci iz debate nisu omogućeni zbog pandemije, nisam to doživio.
(Nikša): I grupa Putujem i učim ove godine nije funkcionirala. Sestra mi je pričala koliko je zabavno i zanimljivo putovati te mi je žao što je i to bilo onemogućeno.

I za kraj, kakva su vaša očekivanja za sljedeću godinu?

(Obojica): Osvojiti prvo mjesto! 

 

Iskrene čestitke dečkima na odličnim rezultatima na natjecanju. Želimo im još puno uspjeha u nadolazećim godinama i nadamo se da će ostvariti svoje ciljeve!

 

FOTO: Ivana Črnelč