Vukovar u srcu

30. obljetnica pada Vukovara

OBILJEŽAVANJE DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA

Prije 30 godina na današnji dan, nakon višemjesečne borbe, pao je Vukovar. Vukovar je branilo manje od 2000 vojnika, dok su srpske vojne jedinice uz pomoć JNA bile u velikoj brojnoj prednosti s 35 000 vojnih jedinica.

Tragičan pad grada heroja

10. studenoga 1991. palo je hrvatsko naselje Bogdanovci, koje se nalazi zapadno od Vukovara. Tri dana kasnije JNA je presjekla zadnju poveznicu između Borova Naselja i Vukovara. Hrvatske snage izvan Vukovara iskoristile su zadnju kartu; probijanje obruča opsade napadom iz sela Nuštar, ali je JNA odbacila napad.

Braniteljima je ponestalo municije te su bili iscrpljeni, morali su se boriti 24 sata dnevno, bez nade da će stići pojačanje. Znajući da dolazi neizbježan pad, nekoliko stotina hrvatskih vojnika i civila probalo je pobjeći iz grada. Većina njih koji su išli iz Borovog Naselja nisu se uspjeli probiti te su ubijeni. 18. studenog 1991. oko 15 sati i 30 minuta posljednji branitelji u središtu Vukovara su se predali te je grad nakon 87 dana opsade pao u ruke agresora.

Odavanje počasti poginulima

Klasična gimnazija obilježila je Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje uz pomoć Povijesne grupe koju vodi prof. Marina Kapetanović. Povijesna je grupa 17. studenog na školskom igralištu lampionima ispisala riječ Vukovar te oblikovala srce ispod natpisa, a potom je zapalila lampione. Svatko tko je prolazio hodnicima i pogledao kroz prozor, pogotovo nakon što je pao mrak, nije mogao ne zamijetiti lampione. Prizor na školskome dvorištu uistinu je predivno izgledao, no što je još važnije – podsjetio je učenike i nastavnike da se nikada ne smiju zaboraviti pali borci i civilne žrtve Domovinskog rata.

Ravnateljica Zdravka Martinić-Jerčić i učenici Renko Muratović i Petrunjela Baće krajem drugog sata pročitali su prigodan tekst, a zatim je cijela škola minutom šutnje odala počast žrtvama. Osim toga, na hodniku, na panou pokraj učionice 12 Povijesna grupa postavila je i malu prigodnu izložbu koja opisuje bitku za Vukovar, sam pad Vukovara i njegove uzroke i posljedice. Prikazane su i značajne fotografije iz rata na kojima se vidi očaj uzrokovan ratom, a pored panoa postavljena je maketa vodotornja, simbola Vukovara. Ako još niste, izložbu možete pogledati do 26. studenoga.

FOTO: Maša Pećarina