Radionica šahtofonije u klubu Močvara

Dobra stara Močvara

Radionica šahtofonije održana je 26. svibnja 2022. u klubu Močvara. Sudjelovali su učenici iz raznih srednjih škola: Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Škola za montažu instalacija i metalnih konstrukcija i Klasična gimnazija. Učenici Klasične gimnazije koji su sudjelovali su Matko Brzica, Rea Tomulić, Roko Ciglenečki i Maša Pećarina koja je radionici prisustvovala u svojstvu novinara. Radionica je namijenjena učenicima srednjih škola da bi se upoznali s novim načinima stvaranja glazbe.

Svirka na šahtu

Damir Bartol Indoš koji je osmislio ideju sviranja na šahtu poznati je hrvatski kazališni umjetnik koji već godinama sudjeluje u sceni avangardne umjetnosti. U samom uvodu u radionicu predstavio je svoje djelovanje, objasnio kako je došao do ideje “šahtofonije”, kako ju je razvio te kako svirati na “šahtu”. ‘Instrumenti’ nisu bili pravi šahtovi s ulice, već su to bile drvene kutije koje su bile napravljene na principu šahta. U tim kutijama bile su metalne opruge različitih debljina i struganjem po tim oprugama stvarao se zvuk. Svaka opruga bila je označena jednom bojom: crvena, žuta, zelena i plava. Na poklopcu šahta bila je postavljena partitura s koje smo iščitavali koju oprugu moramo u koje vrijeme potegnuti i koliko zvuk treba trajati. U sredini je bio ritam-čovjek, koji je vodio ritam cijelog sastava udarajući po utegu načinjenom od prometnog znaka.

Avangardni instrument – šahtofon

Nije lako biti skladatelj

Naučili smo kako pisati i čitati partiture te smo dobili zadatak napisati svoju partituru. Dana nam je rečenica “Moć je često vrlo tiha”, i tehnikom “découpé” Williama Burroughsa trebali smo rastaviti rečenicu i pomiješati raspored slogova riječi ili slova. Jačinu, trajanje i boju opruge označavali smo trokutima. Svaka škola bila je jedan tercet/kvartet, a u svakoj grupi jedna je osoba bila jedna boja.

Nakon pauze za ručak odsvirali smo partituru koju smo skupa svi napisali. Naša izvedba bila je upitne kvalitete – ipak, za dobru svirku na šahtofonu potrebna je vježba baš kao i za sviranje bilo kojeg drugog instrumenta.

Na ovoj radionici dobili smo priliku sagledati glazbu na nekovencionalan način te smo potaknuti na razmišljanje izvan kutije. Bilo je jako zanimljivo sudjelovati na ovoj neobičnoj radionici te upoznati nove ljude i surađivati s njima. Preporučila bih svima koji žele vidjeti glazbu iz drugog kuta da se okušaju u “šahtofoniji”.

FOTO: Maša Pećarina