Barbie u novom ruhu

Ovo nije film za djecu

Od 1959. godine Barbie mami pažnju cijelog svijeta, no zbog novog filma u režiji Grete Gerwig ta je lutka postala popularnija nego ikad. Ova neobična komedija šokirala je svijet svojim širokim utjecajem. Prema mnogim filmskim i modnim kritičarima nijedan film u povijesti nije pogledao veći broj ljudi u posebnoj odjeći namijenjenoj isključivo za gledanje filma. No to nije jedini rekord koji je film oborio. Od svoje premijere drži čvrsto prvo mjesto na Boxoffice listi najgledanijih filmova ove godine, dok je njen rival Oppenheimer treći. Film Barbie dosad je zaradio spektakularnih 1.427.450.087 eura u cijelome svijetu te taj broj još raste. Pjesma I’m Just Ken Marka Ronsona i Andrewa Wyatta našla se na 87. mjestu Billboardove Hot 100 ljestvice, a What Was I Made For Billie Eilish popela se na visoko 15. mjesto.

Tema filma Barbie, iako neuobičajena za film koji ruši rekorde Boxofficea, nije novost bračnom paru Gerwig i Bauchman – oboje su već režirali avanture u kojima glavni likovi traže svoju ulogu u životu i na svijetu. Gerwig je svoj debi u samostalnoj režiji ostvarila filmom Lady Bird za koji je sama napisala scenarij. Film govori o odrastanju u Kaliforniji u ranom 21. stoljeću. Greta Gerwig za ovaj je flim rekla: „Obično počinjem sa stvarima iz vlastitog života, a onda se vrlo brzo zavrte u vlastitu orbitu“ što se može reći za sve njene filmove. U režiji Grete Gerwig rijetko se odstupa od scenarija, no kao što voli u filmu pokazati dio sebe, voli i kada glumci likovima daju dijelove svoje osobnosti. Iako Greti Gerwig dodjele nagrada nisu strane, nakon tri nominacije za Oscara Amerikanka ove godine ima najveće šanse do sada za osvajanje možda najprestižnije nagrade u svijetu filma – Oscara za najbolji film.

Barbieland i stvarni svijet

Greta Gerwig prvim dijelom filma potvrđuje ono što su mnogi mislili: Barbie nije film za djecu. Glazba, odjeća i specijalni efekti na samom početku filma odaju dojam kako su stanovnici Barbielanda zadovoljni sve dok iznenadna pomisao na smrt tijekom plesne zabave promijeni Barbien život. Nakon otkrića celulita Barbie, koju utjelovljuje Margot Robbie, mora otići u pravi svijet i pronaći djevojčicu koja se s njom igra kako bi vratila ravnotežu između dvaju svijetova. Ryan Gosling kao Ken u stvarnome svijetu otkriva ideju patrijarhalnog društva te mu se taj poredak svidi, dok Barbie prolazi kroz egzistencijalnu krizu zbog stanja u kojem je stvarni svijet. Ken se brzo vraća u Barbieland i tamo uvodi patrijarhat, dok Barbie pronalazi ženu koja se trenutno igra s njom te se zajedno vraćaju u Barbieland. Tamo su zaprepaštene promjenama koje su Kenovi uveli nakon preuzimanja vlasti. Lik Americe Ferrere odlučuje pomoći vraćanju prvobitnog stanja u Barbieland u strahu da će se to predivno mjesto pretvoriti u pravi svijet u kojem ona i njena kći žive. Svaku Barbie, koja je pod utjecajem hipnoze Kenova koja im govori da rade sve samo da im udovolje, inspirativnim govorom trgnu iz hipnoze te Barbike uspijevaju Barbieland vratiti na ono što je prije bio i oduzimaju Kenovima vlast. No nakon toga Barbie i Ken shvaćaju da nisu zadovoljni definicijom svoga postojanja. Ken nije zadovoljan time što uvijek dolazi uz Barbie te ga Barbie ohrabri da bude sam svoja osoba, dok Barbie nije zadovoljna svojim vječno monotonim životom i time da je svaki dan savršen te to odluči promijeniti odlaskom na jedino mjesto gdje niti jedan nije isti. Pravi svijet.

Ružičasti rekordi

Iako film Barbie ima najveću zaradu i gledanost ove godine, još uvijek je na meti negativnih kritika onih koji smatraju da je film samo propaganda protiv muškaraca. No usprkos brojnim kritikama Barbie i Greta Gerwig imat će neizmjerno velik utjecaj na filmsku industriju i još važnije, na ljude koji su ga pogledali i pronašli se u njemu. Sam film na drugačiji način prikazuje iskustvo žena u svijetu, no na kraju šalje pozitivnu i ohrabrujuću poruku. Rekordi koje je ovaj film postavio velika su inspiracija ženama koje se žele baviti režijom jer je film Barbie nakon malo više od dva mjeseca od izlaska film s najvećom zaradom do sada. Koliko god su rekordi koje je ovaj film postavio impresivni, utjecaj koji će ostaviti na gledatelje diljem svijeta neizmjeran je te teško usporediv s drugim filmovima.