Indiana Jones – povratak filmskog hita koji je pokorio svijet

Producent i redatelj George Lucas stvorio je lik avanturističkog arheologa 1973. Nadjenuo mu je ime svog psa, aljaškog malamuta Indiane, a kao inspiracija poslužili su mu popularni akcijski filmovi iz tridesetih i četrdestih kao što su “Black Rogers” i “Spy Smasher”, no projekt je zbog rada na “Ratovima zvijezda” duže vrijeme bio zapostavljen. Indiani se vratio u suradnji sa scenaristom Philipom Kaufmanom i Stevenom Spielbergom.

Peti nastavak pustolovina Indidane Jonesa

Indiana Jones jedan je od najpoznatijih i najprepoznatljivijih filmskih likova u svijetu, te je velik dio današnje popularne kulture. Prošlo je petnest godina od kada je zadnji put Harrison Ford utjelovio Indianu Jonesa, a čak 42 godine od prvog filma, “Otimači izgubljenog kovčega” koji je uvršten u Nacionalni filmski registar američke Kongresne knjižnice. Uspjeh prvog filma „Otimača izgubljenog kovčega“ rezultirao je s još dva izuzetno popularna naslova. A onda je sve stalo. Kada se nakon duge pauze 2008. Indiana Jones vratio na velika platna u „Kraljevstvu kristalne lubanje“, nije baš najbolje prošao među obožavateljima. No, unatoč tome George Lucas je odlučio snimiti peti nastavak Indiane Jonesa pod Disneyjevim potkroviteljstvom. Krajem lipnja ove godine peti nastavak Indiane Jonesa, “Indiana Jones i artefakt sudbine” ujedno i posljednji, pušten je u hrvatska kina, a bit će dostupan do kraja godine.

Indiana Jones i brojčanik sudbine

U posljednjem djelu režija je prepuštena Jamesu Mangoldu, a Spielberg je potpisan kao izvršni producent. Radnja se odvija u dva odsječka, 1944. i 1969. godine. U prvom dijelu Indiana pokušava spriječiti naciste u pokušaju da se domognu mističnog oružja Antikitere, a u drugom s neugodom promatra činjenicu da američka vlada regutira njemačke ratne žločince kao pomoć u svemirskoj utrci sa Sovjetima. Legendarnom Harrisonu Fordu u novom nastavku kultnog filma pridružila se bogata glumačka ekipa: Antonio Banderas, Phoebe Waller-Bridge, John Rhys-Davies, Shaunette Renee Wilson i Thomas Kretschmann. Uz njih glume i Toby Jones, Boyd Holbrook, Olivier Richters, Ethann Isidore i Mads Mikkelsen.

Film započinje u posljednjim danima Drugog svjetskog rata. Tu je i mistični artefakt po kojemu je franšiza poznata. Ovoga puta riječ je o Antikythera mehanizmu, artefaktu koji je izradio famozni grčki znanstvenik i matematičar Arhimed. Upoznajemo i glavnog negativca, dr. Vollera (Mads Mikkelsen) koji planira iskoristiti mistični artifakt za pobjedu nacista. Cijela scena noćne potjere na jurećem nacističkom vlaku odlično je izvedena, a digitalno pomlađivanje Forda vraća ugodna sjećanja na prva tri filma. Nažalost, nakon uvodnog dijela filma radnja se pomiče u „sadašnjost“, u kasne šezdesete. Indiana je sada star, razočaran i traži svoje mjesto u svijetu koji se brzo mijenja. Istovremeno, Voller je u naponu snage nakon što je odigrao ključnu ulogu u slijetanju čovjeka na Mjesec. No, iako je Indiana taj koji je rješavao probleme gotovo sam kroz posljenja četiri filma, u ovom nastavku situacija je drugačija. Tu ulogu preuzima Helena (Phoebe Waller-Bridge), zahvaljujući trendovskim naporima prikazivanja ženske heroine.

Film je premijerno prikazan 8. svibnja 2023. godine u Cannesu gdje je dobio samo petominutni pljesak publike, a 80-godišnji Harrison Ford dobio je nagradu za životno djelo. Publika je podijeljena – dio publike smatra da je film nepotreban i loše izveden, dok drugi dio publike na film gleda nostalgično i s divljenjem. Unatoč kritikama „Artefakt sudbine“ nije loš film – on je standardno Indiana Jones iskustvo, bolje od „Lubanje“, ali ipak daleko od kultne trilogije.