Dugoiščekivani prethodnik “Igre prijestolja“

Još od zadnje epizode “Igre prijestolja“ iz 2019. godine obožavatelji George R. R. Martina iščekuju njegov sljedeći projekt s HBO-om. “Zmajeva kuća“, sljedeća serija u svijetu Westerosa, napokon će izaći ovog ljeta, ali se do tada ne može znati hoće li doseći uspjehe “Igre prijestolja“ ili razočarati milijune gledatelja.

“Igra prijestolja“ izrazito je popularna serija koja se prikazivala na HBO-ovu streaming servisu od 2011. do 2019. godine te je širom svijeta postala kultni klasik. Nakon njena završetka najavljene su mnoge druge priče smještene u svijet Westerosa, od kojih je prva “Zmajeva kuća“. Serija se temelji na Martinovoj knjizi “Vatra i krv“ iz 2018. godine, a prva epizoda izlazi 21. kolovoza 2022. godine.

Najavljeno je da će prva sezona imati deset epizoda produciranih s ukupnim budžetom od oko 200 milijuna dolara, dakle 20 milijuna dolara po epizodi. Ovo je mnogo veći iznos u usporedbi s “Igrom prijestolja“, čije su epizode u prvoj sezoni koštale šesz milijuna dolara, a u zadnjoj sezoni 15 milijuna dolara.

Povijest jedne od najpoznatijih kuća

Radnja serije odvija se 200 godina prije događaja “Igre Prijestolja“, te donosi priču o nastanku i propasti kuće Targaryen, kao i o svim tadašnjim članovima njezine dinastije.

Kreatori serije su sam pisac George R. R. Martin i Ryan Condal, koji je uz Miguela Sapochnika (režisera nekih od najomiljenijih epizoda “Igre prijestolja“, zbog kojih je dvaputa osvojio i jednom bio nominiran za nagradu Emmy) ujedno i showrunner.

Nova, ali mnogima poznata lica

Paddy Considine u ulozi Viserysa Targaryena

U glavnim ulogama nije bilo tko, štoviše, mnogi će prepoznati Matta Smitha, bivšeg Doktora iz popularne serije “Doctor Who“, koji će glumiti jednog od glavnih likova, princa Daemona Targaryena, mlađeg brata kralja Viserysa i nasljednika trona. Samog kralja Viserysa Targaryena, izabranog od Lordova Westersoa za nasljednika starog kralja Jaehaerysa Targaryena,  glumit će Paddy Considine, koji je poznat po svojim ulogama u popularnoj Netflixovoj seriji “Peaky Blinders“ i seriji “The Outsider“ na HBO-u.

U ulozi princeze Rhaenyre Targaryen, kraljeve prve kćeri, biti će Emma D’Arcy, koju će neki moći prepoznati kao jednog od glavnih likova Amazon Prime serije “Truth Seekers“, a ulogu Alicent Hightower, kćeri Otta Hightowera (kraljeve desne ruke) i najšarmantnije žene u Sedam Kraljevstva, dobila je Olivia Cooke, inače poznata po svojim ulogama u seriji “Bates Motel“ i filmu “Ready Player One“.

Naravno, osim njih ima još glumaca koje će obožavatelji moći prepoznati, poput Stevea Toussainta u ulozi Corlysa Velaryona i Eve Best u ulozi princeze Rhaenys Velaryon, te mnogih drugih koji su zasigurno dali sve od sebe da ispune mnoga očekivanja i standarde koji su im bili postavljeni.

Hoće li HBO moći ponovno očarati svijet

“Igra Prijestolja“ bila je hit kakav svijet dotad nije vidio. Ne samo da je popularizirala George R. R. Martina nego je HBO-u donijela rekordan broj gledatelja koji su omogućili daljnji uspjeh platforme.

Teško da će se takav uspjeh ponovno ostvariti, a kamoli nadmašiti, no ono što je sigurno jest da bi neuspjeh serije mogao vrlo negativno utjecati na HBO i George R. R. Martina. Osim priče, pitanje je hoće li obožavatelji biti zadovoljni novim likovima jer će one iz “Igre prijestolja“ mnogima biti teško nadmašiti.

Imena Daenerys Targaryen, Johna Snowa, Cersei, Tyriona i Jamiea Lannistera, Sanse, Arye i Brana Starka te brojnih drugih zauvijek će ostati zapečaćena u povijesti Westerosa, kao što će njihovi glumci ostati u srcima obožavatelja, kojima jedino preostaje čekati i nadati se da će “Zmajeva kuća“ biti vjeran nastavak ove voljene franšize.

FOTO: https://twitter.com/houseofdragon?lang=en