Kviz Postani jubilarni klasičar

rptnb
Povodom 415. obljetnice naše klasične gimnazije održana su mnoga događanja i projekti, od kojih je jedan kviz „Postani jubilarni klasičar“.

415 pitanja za 415 godina

Kviz, koji se u cijelosti sastoji od 415. pitanja, započeo je 9. svibnja kada se 130 učenika okupilo u multimedijskoj dvorani spremno odgovoriti na pitanja vezana uz grčki i latinski koja su pripremile profesorice Jadranka Pešut Buntak i Ariana Stepinac. Kviz je proveden  sveukupno u pet kola od kojih je svako bilo eliminacijsko, pa je tako u drugo kolo ušlo 64 učenika, u treće 32 i u četvrto 16. Prvih osmero najboljih u četvrtom kolu ušlo je u finale.

Prvo kolo kviza održano je u dupkom punoj multimedijskoj dvorani, a sudjelovalo je 130 učenika.

Napeto finale

Finalno kolo bilo je najnapetije i sama postava učenika bila je ugodno iznenađujuća. Ono čemu smo se jednino mogli nadati se dogodilo se – u  finalnom krugu broj učenika iz svake generacije bio je izjednačen. Tako je od svake generacije po dvoje učenika ušlo u finale. Iako je na početku bilo rasprave o tome je li u redu stavljati maturante protiv prvaša ili početnike protiv nastavljača, ispostavilo se da ljubav prema klasičnim jezicima prelazi sve prepreke, pa je tako i znanje ispalo ujednačeno.

Osmero natjecatelja koji su ušli u finale bili su jedini koji su uistinu prošli svih 415 pitanja. Ova jubilarna osmorka je 1. lipnja na zatvaranju kviza i proglašenju pobjednika bila pozvana na pozornicu i dodijeljene su im nagrade. Svečana ceremonija održala se u 19 sati, a uz svih 130 originalnih natjecatelja, prisustvovali su joj i dva gosta iznenađenja, koja su ujedno i bivši klasičari – Mario Kovač i Krešimir Sučević Međeral.

Jubilarni klasičar

Jubilarni klasičar Josip Ćuk sa zasluženom nagradom

Jubilarni klasičar svih generacija i najbolji od drugih razreda bio je Josip Ćuk, 2.d. Prvi od prvih razreda bio je Tomislav Matej Čižmek Sokolović (1.e), prvi od trećih razreda Ardit Ajruli (3.c), a prvi od četvrtih Tristan Avirović (4.c). Ostatak jubilarne osmorke čine: Lara Pipinić (2.f), Ema Hameršak (3.e), Kaya Mary McConnell (4.b) i Lucija Lukačić (1.d).

Nakon službenog proglašenja pobjednika i uručivanja nagrada, naši klasičari uputili su se do klasičnog kabineta na otvaranje izložbe „Antika i mi“ koju su također koordinirale profesorice Jadranka Pešut Buntak i Ariana Stepinac, koja je uz četvero učenika (Tristan Avirović, Lea Kuhar, Ivan Mrkonjić i Ronald Jahaj) ujedno i autorica fotografija.

FOTO: Ivana Črnelč, privatna arhiva prof. Ariane Stepinac