Edukativno putovanje kroz ljudski organizam

Mladi biolozi Klasične gimnazije na Body Worlds izložbi u Zagrebu gdje su ih dočekale tajne ljudskog tijela dotad skrivene oku, a ovdje otvoreno izložene u punoj ljepoti čovjekove anatomije.

Mladi biolozi u još jednoj avanturi i potrazi za znanjem sudjelovali su 19. siječnja 2024. pod vodstvom profesorice Sladoljev na izložbi Body Worlds, originalnoj izložbi pravih ljudskih tijela. Izložba informira o anatomiji, fiziologiji i zdravlju kroz stvarna ljudska tijela sačuvana jedinstvenom metodom plastinacije, a otvorena je od 21. studenog do 17. veljače 2024. u prostoru Familly Malla. Samu izložbu izumio je 1977. godine prof. dr. Gunther von Hagens, ugledni znanstvenik sa Sveučilišta u Heidelbergu, iza kojeg leže brojna postignuća. Izvorna izložba dovršena je 1995. godine i od tada ju je vidjelo više od 50 milijuna posjetitelja u 90 velikih gradova širom svijeta. Osim što je vizualno jako dojmljiva, valja naglasiti i edukativnu stranu cijele izložbe s kojom smo se upoznali pod vodstvom stručne voditeljice.

Putem različitih simulacija dobili smo jasan uvid u funkcioniranje samog ljudskog organizma te smo ga kasnije objašnjavali na tijelima u prostoru. Plastinirana su tijela suha, bez mirisa i trajna te omogućuju nevjerojatan pregled građe ljudskog tijela. Uspoređujući zdrave organe s uobičajenim bolestima organa, jasno smo mogli vidjeti posljedice dugoročnih bolesti i ovisnosti poput pušenja ili konzumacije alkohola. Izloženi eksponati, kao što se navodi na https://bodyworlds.hr/o-izlozbi/, uključivali su cijela tijela, organe, konfiguracije organa, krvne žile i prozirne rezove tijela u impresivno razrađenom, umjetničkom, pokretnom tonu (npr. skakač u vis, umjetnički klizač, plesač po užetu, golman koji se baca na loptu).

Osobno će mi izložba ostati u sjećanju kao iznimno pozitivno i edukativno iskustvo. U jednu ruku i prosvjetljujuće jer sam uvidjela koliko je gradivo biologije, koje se na prvi pogled možda čini dugačko i prerazgranatno, zapravo primjenjivo i vezano uz svakidašnji život. Potičem vas da uživo prisustvujete izložbi jer ćete puno naučiti, također će vam izložba, na neki način, promijeniti predodžbu o vlastitom tijelu i potrebi za zdravim životom kako biste ga očuvali.  Ako ništa od navedenog ne poneseste sa sobom, barem ćete iskusiti kako je to biti okružen kadaverima i organima, nečim s čime se medicinari i mnoga druga zanimanja suočavaju svakoga dana.

FOTO: prof. Ana Sladoljev