Izložba “Ivan Meštrović” u Klovićevim dvorima

"Umjetnost je pjesma i molitva u isti mah." (Ivan Meštrović, 1924.)

Povijest Hrvata Ivana Meštrovića u Klovićevim dvorima

ANTIČKA BAŠTINA U POSJETU MEŠTROVIĆU

U petak, 2. veljače učenici, polaznici predmeta Antička baština u Hrvatskoj, sastali su se ispred glavnog ulaza u Klasičnu gimnaziju s prof. Ondinom Mirt Puškarić i laganom šetnjom Jurišićevom ulicom, Trgom bana Josipa Jelačića te stepenicama prema Gornjem gradu stigli na željeno odredište, u Klovićeve dvore. Tamo je od studenog 2023. sve do ožujka 2024. postavljena izložba u čast 140. godišnjice rođenja velikog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića. Njegova strast prema oblikovanju skulptura stvorila je vječna remek djela koja su svjedoci hrvatske moderne umjetnosti.

Izložba Ivan Meštrović u Klovićevim nam je dvorima pružila nevjerojatan umjetnički doživljaj. Meštrovićeve skulpture i slike oduševile su nas svojom dubinom i izražajnošću, a najdraže su nam:

i ,naravno, Povijest Hrvata, jedna od najpoznatijih Meštrovićevih skulptura poznata i pod nazivom Majka Hrvata na kojoj je autor ovjekovječio lik svoje
majke Marte.

Izložba se proteže kroz tri kata i nešto malo u dvorištu same zgrade. Zaboravili smo na vrijeme dok smo sve detaljno pročitali, proučili i fotografirali. Uživali smo u društvu skulptura ovoga velikog umjetnika od kojih su mnoge pronašle svoje mjesto i u velikim gradovima preko Atlantika.

Svakako bismo vam preporučili da posjetite ovu izložbu jer Ars longa, vita brevis, ali pazite, traje još samo do 3. ožujka 2024.!!!

FOTO: Lucija Kanižaj, 4.f i Marta Piškor, 4.f