Otac hrvatske književnosti očima povjesničara umjetnosti

Predstavljanje knjige Marulov san

Kako je to bilo živjeti antiku u renesansnom Splitu? Kako bi izgledalo prošetati uskim ulicama nekadašnje veličanstvene Dioklecijanove palače prije 500 godina te razmišljati kao Marko Marulić? Dr. sc. Dino Milinović odlučio je odgovoriti na ova pitanja putem svoje knjige iz 2019. godine, Marulov san.

Ovaj povijesni krimić opisuje Marulićev Split koji je bio u rukama Mlečana i pod stalnom opsadom Osmanlija, no unatoč nepogodnoj političkoj i gospodarskoj situaciji u gradu je vladala živahna atmosfera ispunjena idealima humanističkog razdoblja, gdje se našao i sam Marulić.

Povratak u Klasičnu

Profesor Milinović je u ponedjeljak, 17. listopada održao predavanje u multimediskoj dvorani Klasične. Budući da od 2001. godine predaje na Odsjeku za povijest i umjetnosti Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, trebalo mu je samo nekoliko tramvajskih stanica da dođe do nas. A i da se slučajno izgubio, vjerojatno bi ga pamćenje dobro poslužilo upravo jer je Klasičnu gimnaziju završio 1978. godine.

Predsjednica Društva zagrebačke Klasične gimnazije Mira Hercigonja-Szekeres predstavila je i uvela sve nazočne u priču. Ovaj mjesec je i Mjesec hrvatske knjige tako da se je ovo predavanje savršeno uklopilo u plan i program Društva klasičara.

Slavni Marulić i Split

Nakon što je Milinović najavio strukturu svog izlaganja, opisao je neke Marulićeve karakteristike i naveo poznate i manje poznate povijesne činjenice. Govorio je o kvaliteti i načinu života na prijelazu iz 15. na 16. stoljeće, koji je bio jedan od glavnih poticaja za pisanje samoga romana.

Dino Milinović govorio je o humanističkoj kulturi i svakodnevnom životu renesansnoga Splita

Profesor je također pročitao nekoliko ulomaka iz svoje knjige da slušatelje zainteresira i uvede u priču. U jednom od tih ulomaka on opisuje izgled povijesnog grada Splita. Milinović objašnjava gdje se sve Marulić kretao tijekom dana, što je sve vidio i što ga je inspiriralo da napiše svoja djela. Split je bio Marulićev cijeli svijet – nije znao ni za što drugo.

Fiktivna ideja oca hrvatske književnosti

Bitno je istaknuti da Milinovićev Marulić nije uistinu pravi Marulić. Zapravo nitko nije znao ni kako je Marulić izgledao, kako se ponašao, što je volio, što je mrzio. Milinovićev izmišljeni lik poznatoga spisatelja puca pod teretom dvojnog, osmanlijskog i mletačkog, identiteta njegova grada Splita. Ipak, upravo će opterećenje povijesnim okolnostima postati temelj Marulićeva identiteta koji ostaje zapamćen kao otac hrvatske književnosti.

Predstavljanju romana nazočili su članovi Društva zagrebačke Klasične gimnazije kao i učenici i nastavnici

FOTO: Alan Znika