Antička drama u Lisinskom

Proučavanje scenskog pokreta iz tradicijskog hrvatskog folklora

U utorak 11. listopada polaznici Antičke drame bili su na izvedbi Lada. Izvedba je bila održana u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog s početkom u 19:30.

Ušli smo u dvoranu desetak minuta ranije kako bismo se smjestili i fotografirali prije izvedbe. Kada su se prigušila svjetla, svi smo utihnuli te su šarene i svečane narodne nošnje ispunile pozornicu.

Polaznici Antičke drame uživali su u tradicijskim plesovima i pjevanju ansambla Lado

Bilo je doista lijepo vidjeti dio odjevne baštine hrvatskog sela uživo. Osim kostima jako mi se svidjela plesna izvedba. U plesovima se mogla prepoznati preciznost i čistoća pokreta koji su donijeli veselu notu izvedbi. Gotovo svi plesovi bili su praćeni tradicijskim pjevanjem Dalmatinske zagore te smo se mogli bolje upoznati s nematerijalnom kulturnom baštinom. Kada su se ponovno upalila svjetla, prostorijom se prolomio glasan pljesak te se moglo osjetiti zadovoljstvo publike. Moglo bi se reći da je ovo iskustvo bilo savršen spoj plesa, pjesme, kostima i dobre zabave.

Nakon izvedbe razmijenili smo svoje dojmove i gotovo svima se izvedba svidjela te nam je svima dala priliku da se bolje upoznamo s vlastitom baštinom i običajima. Također, polaznicima Antičke drame bilo je zanimljivo usporediti scenski pokret hrvatskog tradicijskog folklornog plesa i kora u grčkoj  tragediji. Sve u svemu, dobro smo se zabavili i nadam se da ćemo ići na još ovakvih izvedbi.

FOTO: Maks Kreszinger, Sven William Linn