Bestiarium Antiquum

Posjet izložbi u Arheološkom muzeju

Povijesna grupa Klasične gimnazije pod vodstvom prof. Marine Kapetanović prošloga je četvrtka, 19. siječnja, posjetila izložbu “Bestiarivm Antiqvvm” u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu. Usprkos kiši i snijegu učenici su se oboružani kišobranima i s kapuljačama na glavama nakon završetka nastave u 14 h uputili prema dogovorenoj lokaciji. Ubrzo su došli do galerije koja nije daleko od škole, nalazi se u Ul. Pavla Hatza, u dijelu grada poznatijem kao Zeleni val. Dočekala ih je jedna od autorica izložbe Hana Ivezić, koja je potom ukratko objasnila sve vezano uz izložbu.

Klasičari u pratnji profesorice Kapetanović u Arheološkom muzeju.

Povezanost antičkog čovjeka sa životinjama

Bestiarium Antiquum” u prijevodu znači Antički zvjerinjak, a tema izložbe su životinje u antici i odnos antičkog čovjeka prema njima. Životinje su bile važan dio njihova svakodnevnog života: koristile su im za prehranu, u radu i trgovini, pa čak i u ratu, a često su bile i inspiracija u književnosti i umjetnosti. Životinje, osim što su mogle biti radne, kućne ili divlje, često su bile i svete. Svete životinje često su žrtvovane za potrebe vjerskih svetkovina tako da su bikovi, junice, ovce, svinje i koze redovito bili predmetom žrtve. Izvan grada pripitomljene, “radne” životinje služile su za stjecanje raznih dobara te su samim time donosile zaradu (baš kao što je slučaj i u današanjici), dok su divlje životinje služile za lov, koji je možda organiziran zbog užitka, a možda i kao izvor hrane.

Izložba je otvorena do 27. siječnja, a podržava udrugu za dobrobit i zaštitu životinja “LePas” koja pomaže napuštenim životinjama i pokušava smanjiti njihov broj na području Republike Hrvatske. Posjetitelji izložbe rad udruge mogu pomoći svojim donacijama.

FOTO: Maša Pećarina