Početak novog Eramus+ projekta

Polazišna točka

Prošli tjedan, od srijede do petka (18.1. – 20.1.), naša škola je ugostila dvije posjetiteljice iz danske škole Hillerød lilleskole. Klasičnu gimnaziju posjetile su ravnateljica Sanne Wiedemann i nastavnica Agnethe Vandelbo Dahl. Cilj susreta bio je upoznavanje naših profesora s njihovim te osmišljavanje programa projekta u kojemu će učenici sudjelovati na kasnijem susretu.

Inače, Hillerød lilleskole je privatna škola u gradu Hillerødu, koji se nalazi 30-ak kilometara sjeverno od Kopenhagena. Škola se opisuje kao “Friskole”, to je, dakle, škola s jedinstvenom vrstom alternativnog obrazovnog programa u koji roditelji imaju pravu upisivati svoju djecu u skladu s danskim ustavom. Program se razlikuje od redovnih danskih škola vrijednostima koje nastoji usaditi u svoje učenike, tako se Hillerød lilleskole opisuje kao “Demokratska i progresivna slobodna škola.”

Bogat program susreta

Dogovoreno je da nam u goste dođe 18 učenika u dobi od 15 ili 16 godina od 13. do 17. ožujka. Pripremljen je uzbudljiv program koji uključuje niz aktivnosti za učenike Antičke dramske i debatnog kluba Hermes, a to su: dramske radionice (pod vodstvom profesorice Dubravke Matković i Agnethe Vandelbo Dahl) i debatne aktivnosti (koje koordinira profesor Alen Orlić i Patrik Branšajd). Bit će organiziran i niz aktivnosti na otvorenom poput igranja escape room igre s ciljem upoznavanja grada Zagreba. Učenici Hillerød lilleskole također će prisustovati nastavi engleskog jezika profesorice Sare Miščin, profesorice Gordane Makar i profesora Borisa Anića i na nastavi tjelesnog profesora Krešimira Ditsa. U organizaciji projekta sudjeluju ravnateljica Zdravka Martinić-Jerčić i profesorica Melita Kovačev te koordinatorica projekta profesorica Ivana Črnelč.