Godišnja skupština Društva klasičara

Pregled godine i planovi za 2023.

2022. bila je godina puna iznenađenja za Klasičnu koja su priredili bivši polaznici škole okupljeni u Društvo prijatelja zagrebačke Klasične gimnaziej. Članovi Društva klasičara potrudili su se svojim pripadnicima, a i učenicima Klasične, pokazati spektar raznih zanimanja vezanih uz antičku kulturu organizacijom različitih događanja od raznih predavanja do znanstvenih skupova. Tako se primjerice u multimedijskoj dvorani moglo poslušati predavanje o rimskim veksilima, antičkom Knidu, Marku Maruliću i Splitu ili sudjelovati na komemoraciji u čast legendarnoj profesorici Lopini.

No, nakon ovako uspješne godine trebaju se analizirati prihodi i rashodi te osmisliti nove smjernice i ideje. Zato su se u ponedjeljak, 23. siječnja u multimedijskoj dvorani skupili predstavnici Društva klasičara na čelu s predsjednicom Mirom Hercigonjom Szekeres.

Predstavljanje projekata Virtualna šetnja Europom i Maturanti 2022.

Projekcija filma o Ivanu Meštroviću i Ruđeru Boškoviću u okviru predstavljanja projekta Virtualna šetnja Europom

Nakon što je gospođa Hercigonja završila s formalnim dijelom sastanka, profesorica Ariana Stepinac prisutnima je objasnila ideju Erasmus+ projekta Virtualna šetnja Europom i podijelila s prisutnima nekoliko fotografija sa snimanja i putovanja. Kao što nam je već poznato, prošle godine su nas posjetili učenici iz drugih država u cilju snimanja kratkih filmova od tri minute i edukacije o Hrvatskoj, a te filmiće profesorica je i prikazala. Na kraju je ravnateljica Zdravka Martinić-Jerčić zahvalila svima na radu i pustila prošlogodišnji film Maturanti 2022 te su stari klasičari uživali u idejama i projektima mladih klasičara.

FOTO: Tara Duralija