Prikaz filma The Fabelmans

Filmovi su snovi koje nikad ne zaboravljaš

,,Filmovi su snovi koje nikad ne zaboravljaš“, riječi su koje je Samuelu Fabelmanu rekla majka kada je kao preplašeni dječačić stajao iščekujući prvi put kada će pogledati film na velikom platnu. Isti taj dječak je naučio voljeti film i zaljubio se u način snimanja i izrade filma u vrlo kratkome vremenu.  

Obiteljski odnosi i početak rada na filmu

Samuel (Gabriel LaBelle) rođen je kao najstariji od četvero djece u relativno skladnoj židovskoj obitelji. Bio je jedini sin u svojoj obitelji i bitno se razlikovao od svojih sestara, posebice najstarije sestre. U obitelji Fabelman postojao je odnos umjetnika i znanstvenika. Otac Burt (Paul Dano) bio je inženjer s revolucionarnim idejama o unapređenju računala, a majka Mitzi (Michelle Williams) bila je pijanistica koja se odrekla svojih snova kako bi osnovala obitelj.

Odlaskom u kino s majkom i ocem i gledanjem filma The Greatest Show on Earth, Samuel postane opsjednut scenom sudara između vlaka i automobila na tračnicama. Tu scenu više puta rekreira vlastitim igračkama te mu majka predlaže da upotrijebi očevu kameru i napravi vlastitu filmsku scenu kako bi očuvao igračke. Upravo je majka ta kojoj Samuel prvi put pokazuje svoj snimak sjedeći u tamnom ormaru i to koristeći se vlastitim dlanovima kao filmskim platnom. Samuelov odnos s majkom bio je bliži nego s drugim članovima obitelji, oboje su bili umjetničke duše i razlikovali su se od Samuelova oca Burta, Samuelovih sestara i strica Borisa (Judd Hircsh).

Odnos filma i života

Samuel je dokumentirao sve. Dokumentirao je učestala preseljenja koja je obitelj provodila zbog očeva posla, majčine probe prije većih nastupa i obiteljske izlete. Na početku je za uzor uzimao filmove koje je netom pogledao. Snimao bi svoje sestre zamotane u toalet papir dok glume mumije i snimao je za vlastiti užitak. No kada je za zadatak u izviđačima trebalo snimiti film, odlučio je snimiti ga o Divljem zapadu i oduševio je publiku svojim sposobnostima uređivanja i manevriranja filmskom vrpcom.

Film je polako postao dio Samuela te mu je pomogao da se nosi s raznim životnim situacijama. Uređivanjem filmske vrpce saznao je za majčinu aferu i samo je pokazivanjem toga filma uspio skupiti snage da je suoči s tim saznanjem. Film mu je pomogao i da se nosi s razvodom svojih roditelja te da uspije razumjeti majku i njezine postupke. Snimajući, Samuel se stavljao u lik promatrača i zanemarivao je sve misli koje se ne tiču točno tog trenutka koji kamera hvata.

Posveta roditeljima

Steven Spielberg nagrađivani je američki redatelj rođen 1946. godine u Cincinnatiju u američkoj saveznoj državi Ohio. Njegova tri najpoznatija filma su E. T. (1982.), Jurski park (1993.) i Ralje (1975.). Film The Fabelmans poluautobiografski je film koji je Spielberg posvetio svojim pokojnim roditeljima, a osobito majci koja je umrla 2017. godine u 97. godini života. Film prikazuje i njegova oca koji je umro 2020. godine u 103. godini života. Spielberg je izrazio kako mu nije bilo lako iznositi obiteljske probleme, ali da mu je Tony Kushner doista pomogao u tome kada su zajedno pisali scenarij.

Nagrade i prva prikazivanja filma

Spielberg je za The Fabelmanse osvojio Zlatni globus za najbolji film i uz Tonyja Kushnera osvojio je Zlatni globus za najboljeg redatelja. Michelle Williams (u ulozi Mitzi Fabelman) osvojila je Zlatni globus za najbolju glumicu. Film je prvi put u američkim kinima prikazan 11. studenog prošle godine, a u hrvatskim se kinima prikazuje od 12. siječnja 2023. godine.