Kako baratati svojim financijama

Predavanje i radionica o financijskoj pismenosti za maturante

Klasičari tijekom prve radionice financijske pismenosti

Mnogi adolescenti danas nisu upoznati s pojmom kredita, poreza i novca općenito. U školama nažalost ne postoji nijedan predmet koji bi im objasnio kako funkcioniraju razne novčane obveze koje će ih zadesiti u vrlo bliskoj budućnosti, zato razne škole sve više pozivaju razne institute i predavače koji će im u tome i pomoći, odnosno približiti sve nepoznate pojmove i odgovoriti na znatiželjna pitanja.

Našu su multimedijsku dvoranu u srijedu, 25. siječnja posjetile dvije pripadnice takvog jednog instituta, Ana Vrbošić i Danijela Princi Grgat. Udruga HIFE iz koje dolaze osnovana je 2011. godine s ciljem promicanja financijske pismenosti te razvoja i unapređenja znanja iz područja ekonomije i osobnih financija. Radionice koje provode najčešće se organiziraju u školama, na fakultetima i u knjižnicama grada Zagreba gdje vode razne interaktivne društvene igre i timske zadatke.

Izazovi planiranja kućnog budžeta

Nakon što su se maturanti okupili, predavanje je započelo laganim temama. Objašnjavao se utjecaj raznih vanjskih čimbenika na našu potrošnju, od glazbe koju slušamo do izloženosti raznim društvenim mrežama. Predavačice su objasnile pet financijskih tipova; tip koji izbjegava donošenje financijskih odluka, kolekcionar koji voli vidjeti kako novac stvara novi novac, potrošač koji uživa u trošenju, mislilac koji se brine o drugima koji imaju manje od njega i škrtac koji pokušava uštedjeti svaku kunu.

Na kraju je bila organizirana posebna radionica. Učenici su se podijelili u nekoliko grupa te su dobili priliku kao četveročlana obitelj napraviti vlastiti kućni budžet. Cilj je bio smanjiti određene troškove kako bi uštedjeli za kupnju novoga stana. Nakon zabavnog planiranja došao je red na pitanja koja su učenici s velikom znatiželjom postavljali. Zanimalo ih je kako funkcionira podizanje kredita, što je glavnica i dr., a maturanti su poslije dva školska sata izašli puni novostečenog znanja i ideja o svojoj financijskoj budućnosti.

Upravljanje kućnim budžetom bilo je zabavno i edukativno

FOTO: Snježana Krajinović i Krešimir Dits