Crni Petar u kinu Tuškanac

Pobjednički odlazak u kino

Klasična gimnazija tradicionalno provodi akciju Mjesec borbe protiv izostanaka u kojoj sudjeluju svi razredi škole s ciljem smanjenja izostanaka učenika s nastave. Razred koji u periodu od 23. studenoga do 23. prosinca prikupi najmanji broj izostanaka osvaja pravo na slobodan dan, odnosno dan u kojemu ne pohađa redovnu nastavu, već u dogovoru s razrednikom odlazi u kino, kazalište, muzej ili se bavi nekom drugom aktivnošću.

Prvi susret s nezavisnim kinom

Predzadnjeg dana veljače 1. c razred profesorice Ivane Črnelč s još nekoliko učenika viših razreda zainteresiranih za filmsku umjetnost posjetio je kino Tuškanac. Mnogima od nas prvašića ovo je bio prvi posjet ovom kinu, jednom od rijetkih starih zagrebačkih kina koje ima još uvijek aktivan repertoar. Pri samom ulasku većina se je učenika ugodno iznenadila koliko se ovo kino razlikuje od današnjih modernih kina.

Gledali smo debitantski dugometražni film Crni Petar (Černý Petr) nagrađivanog češkog scenarista, glumca, redatelja i profesora Miloša Formana. Svojim kasnijim filmovima Let iznad kukavičjeg gnijezda i Amadeus Forman je osvojio Oskare za najbolju režiju. Sam film Crni Petar je čehoslovačka crno–bijela komedija snimljena 1964. godine dok filmska industrija nije bila tehnološki razvijena kao danas. Film je na festivalu u Locarnu 1964. godine osvojio Zlatnog leoparda.

Film o odrastanju


Petar Vanek (Crni Petar) je mladi Čeh koji se nakon završene škole pokušava prilagoditi svijetu odraslih i naći svoj put u životu. Imao je poprilično strogog oca (Jan Vostrcil) koji ga je neprestano poticao na rad jer je i sam bio marljiv čovjek. Petar je cijelo vrijeme protiv svoje volje morao slušati očevo savjetovanje. Nakon što se zaposlio u većoj trgovini mješovite robe i dobio vrlo jednostavan zadatak (motrenje kupaca kako ne bi nešto ukrali) pokazalo se da nije bio za to osobito sposoban. Uz neuspješno radno iskustvo, Petar se zaljubljuje u vršnjakinju Asu (Pavla Martinkova) s kojom se također nije ostvarila neka dublja veza.


Cijeli film prikazuje nekoliko ljetnih dana u Petrovu životu i prikazuje gledateljima svakodnevni život u Čehoslovačkoj šezdesetih godina. Petra glumi mladi glumac Ladislav Jakim kojem je ovo prvo pojavljivanje na filmu. Inače je redatelj Miloš Forman poznat po angažiranju amaterskih glumaca i velikom uspjehu svojih filmova unatoč takvom kadru. Film je u nekim dijelovima bio humorističan i jako je dobro pokazao zbunjenost, neodlučnost i nezrelost mladih ljudi koji nakon završetka škole tek pronalaze svoje mjesto u društvu.

FOTO: Ivana Črnelč