Debatno natjecanje WS open

Debatiranje u X. gimnaziji

Debatni turnir WS open (World School Open – prema nazivu debatnog formata) održan je 21. i 22. listopada u X. gimnaziji. Na turniru je sudjelovalo 27 ekipa, a među njima i jedan klasičarki tim – Hermes ψ (Hannah Bilandžić, Sven Belamarić Divjak, Cvijeta Petranović Jokić). Debatiralo se u četiri kola, dva na pripremnu tezu: „Ovaj dom smatra da lobiranje donosi više štete nego koristi“ te dva na ad hoc teze: „Ovaj dom zabranio bi javno prikazivanje sudskih parnica“ i „Ovaj dom žali za narativom da je visoko obrazovanje potrebno za dobar život.“ Najveći uspjeh postigle su ekipe: „Pup 3“ (X. gimnazija), „Titoš 1“ (gimnazija Tituša  Brezovačkog) i „Bušmani trodioba vlasti“ ( II. gimnazija), a najveće individualne rezultate postigli su govornici: Bruno Grabac (II. gimnazija),  Lana Srića (XV. gimnazija) i Marin Bolanča (XV. gimnazija).

Hermesovci su na ovome turniru ostvarili skroman uspjeh: izborili su dvije pobjede (na pripremnu tezu), ali i zabilježili dva gubitka (na ad hoc teze). Ekipno završili su na četrnaestom mjestu, a individualno na trideset osmom, pedesetom i šezdesetom mjestu.

Nekada klasičarke, danas sutkinje

Naše bivše učenice: Lada Botić, Maša Tomljanović i Aleta Balen na ovome su turniru polagale sudački ispit (ispit koji polažu budući debatni sudci). Kako bi ga položile, naše bivše klasičarke morale su promatrati sva četiri kola uz mentora, te dovesti i argumentirati vlastite presude. Nasreću, sve su položile ispit te će svoje prve presude donijeti na ovogodišnjem početničkom turniru (NEWB- open) 11. i 12. studenoga.

FOTO: Hrvatsko debatno društvo