Dobro došli nam osmaši

Budućnost klasičara

Vrućega popodneva 11. svibnja u multimedijskoj dvorani Klasične gimnazije ravnateljica Zdravka Martinić-Jerčić i profesorice latinskoga i grčkoga jezika Jadranka Pešut Buntak i Ariana Stepinac pozdravile su oko 60 osmaša nastavljača iz osnovnih škola Silvija Strahimira Kranjčevića, Josipa Jurja Strossmayera, Tina Ujevića, Matka Laginje, Miroslava Krleže, Izidora Kršnjavog te Pavleka Miškine. Lijepim uvodnim riječima prof. Ariana Stepinac predstavila je bivše klasičare koji su došli budućim generacijama prepričati svoje anegdote i preporučiti Klasičnu gimnaziju kao sljedeće poglavlje u njihovim životima. Govornici su isto tako publici pružili uvid u mnogo različitih karijera za koje vas Klasična može pripremiti.

Širok spektar zanimanja

Gostima osmašima obratio se i poznati sportski novinar Anton Samovojska.

Osmašima su se obratili klasičari koji se bave raznovrsnim zanimanjima. Prvo su se predstavile Barbara Lozo koja radi u Holdingu i Adriana Belay koja radi u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Nakon njih govorila je Ana Družina koja je pravnica, zatim Petar Pavić koji ima svoju marketinšku tvrtku i poznati kazališni redatelj Krešimir Dolenčić. Uz njih predstavili su se i oni čiji su životni putovi malo neobičniji, prvenstveno zato što se na prvi pogled ne može uočiti jasna veza između njihova klasičarskog obrazovanja i odabira zanimanja. Anton Samovojska vrlo je uspješan sportski novinar i bilo je vrlo zanimljivo slušati anegdote iz njegova bogatog života. Na kraju se predstavila najstarija prisutna klasičarka Alice Stepinac koja je jedina od prisutnih bivših klasičara išla osam godina u Klasičnu gimnaziju.

Sve navedene klasičare povezuju pozitivna iskustva povezana s obrazovanjem u Klasičnoj i prijatelji iz škole koje još dan-danas imaju. Svi su se složili da ih je Klasična oblikovala kao osobe te da bez nje ne bi bili tamo gdje jesu.

Jubilarni osmaš

Nakon izlaganja gostiju osmaši su imali priliku testirati i pokazati svoje znanje u svim aspektima grčkoga i latinskoga jezika u kvizu koji su osmislile profesorice Pešut Buntak i Stepinac. Kviz od 32 pitanja osmaši su odlično riješili i pokazali da im je znanje svestrano. Pobjedu, ali i drugo i treće mjesto, odnijeli su učenici Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića. Jubilarnom osmašicom postala je Zora Mudrovčić sa 100% riješenosti kviza.

Slatki kraj susreta

Nakon proglašenja pobjednika koji su za nagradu dobili knjigu „Ja, Zeus i ekipa s Olimpa“ s posvetom, učenici su imali priliku poslušati i pogledati videozapis poznatih bivših klasičara koji nažalost nisu mogli biti prisutni. Obratili su im se glumac Ivan Đuričić koji se javio iz Bostona, arhitektica Iva Letilović iz Zadra, kvantni fizičar Matija Žeško iz Španjolske i kardiolog Tomislav Letilović sa svog radnog mjesta u Zagrebu. Nakon projekcije videozapisa profesorice su pozdravile osmaše i ponovno preporučile dolazak u Klasičnu. Prije izlaska iz škole svi su se mogli zasladiti sokovima i grickalicama. Nadamo se da je ovaj slatki izlazak iz škole sadašnjim osmašima bio tek prvi od mnogih te da će mnogi od njih u rujnu kročiti hodnicima Klasične gimnazije.

Sve druge osmaše pozivamo na dan otvorenih vrata koji će se održati 11. lipnja.

FOTO: arhiva profesorice A. Stepinac