Tko želi biti jubilarni klasičar

415 pitanja za 415 godina

Povodom 415. obljetnice Klasične gimnazije profesorice latinskog i grčkog jezika Jadranka Pešut Buntak i Ariana Stepinac 9. svibnja organizirale su prvo kolo kviza u poznavanju grčkog i latinskog te antičke kulture. Kviz je održan 7. sat u multimedijskoj dvorani te je bio otvoren svim generacijama od prvog do četvrtog razreda, a sudjelovalo je oko 130 učenika. Kviz je podijeljen u pet ciklusa po 83 pitanja što će na kraju dati 415 pitanja na koja jubilarni klasičar mora odgovoriti.

Najboljih šezdeset i četiri učenika ponovno će moći pokazati svoje znanje u srijedu, a zatim će najbolji proći u sljedeći krug i tako sve dok se ne odredi jubilarni klasičar iz svih generacija. No čak i ako niste proglašeni pobjednikom, imate još mogućnosti postati jubilarnim klasičarom svoje generacije jer će iz svake generacije biti proglašen pobjednik bez obzira na to u kojem je krugu generacija završila kviz.

Fortes fortuna adiuvat

Pitanja u kvizu obuhvaćala su različite teme – od mitologije preko etimologije do pitanja iz antičke književnosti i opće kulture. Ni jedan kutak antičke kulture nije ostao neispitan. Dok su se neka pitanja rješavala s lakoćom i rang ljestvica se nije mijenjala, za rješavanje dijela pitanja trebalo se ipak malo pomučiti. Po uzvicima učenika lako je bilo zaključiti da je svima etimologija malo slabija strana, no naravno, bilo je i onih koji su ovaj kviz s lakoćom odradili i završili na podiju. Velike pohvale drugašima i trećašima koji su se uspješno izborili i zauzeli svoje mjesto pored maturanta.

Puno sreće svima koji su prošli u sljedeći krug. Samo hrabro naprijed i zapamtite – fortes fortuna adiuvat.