Film o svakodnevici KGLW-a

Uspavano čudovište

Bend “King Gizzard and the Lizard Wizard”, ili skraćeno “KGLW”, u listopadu 2022. godine objavio je tri nova albuma i svoj prvi film koji daje izvrstan uvid u stvaranje njihova fenomenalnog i apstraktnog svijeta glazbe i fikcije

Gizzverse

KGLW započeli su s radom 2010. godine u Australiji, a do 2023. će imati najmanje 23 albuma u svojoj diskografiji. Originalno ih je u postavi bilo sedmero, no taj broj je brzo spao na šestero nakon izlaska drugog bubnjara, Erica Moorea. Većina je njihovih tekstova kompleksna i međusobno povezana, uz brojne metafore. Zbog njihove povezanosti obožavatelji su stvorili termin gizzverse što bi u prijevodu značilo “svemir Gizzarda”, a u njemu se mogu naći velike slamnate ose, ljudi lešinari i robot-bog-čovjek koji samo želi povratiti.

Njihovu kompleksnost, osim apsurdnih metafora, stvara i činjenica da je Stu Mackenzie (frontman) kao glavni tekstopisac izrazito načitan i svestran, pa se uz biblijske reference u njihovim tekstovima mogu uočiti spominjanje gama-zraka kao sredstva liječenja i (nešto što bi klasičarima moglo biti poznato) razumijevanje filozofije iza termina “ataraksije” (stanje duševnog mira). Česta tema njihovih tekstova je katastrofa globalnog zatopljenja te eksploatacija malog čovjeka (najbolji primjer je njihov album “Infest the Rats Nest”).  Osim tekstova, glazba je također izrazito kompleksa zahvaljujući čestom korištenju mikrotonova (tonova između polutonova) i raznih ritmičkih mjera unutar jedne pjesme. Uz to miješaju i razne žanrove, od hip-hopa do heavy metala i swinga, što pridodaje šarolikosti njihovih djela. Putujući i svirajući po svijetu, ove godine su posjetili i Šibenik.

Film kao prozor u svakodnevnicu

Film “Sleeping Monster” ili “Uspavano čudovište” objavili su u srijedu 26. listopada 2022. na svojoj web stranici, a dva su ga dana kasnije, kao što je i planirano, maknuli. Film traje oko pola sata i njegov stil je izrazito opušten. Film je režirao Johna Angusa Stewart. Kadrovi vožnje (pomicanje kamere s jedne točke do druge) i geometrijski kadrovi su česti, a pozadinska glazba (njihova) je stalna.

Film počinje razgovorom s Ambroseom (jedan od klavijaturista) i kasnije sa Stuom koji popravlja stol. Nastavlja se montažom njihova svakodnevnog života i pokojim razgovorom s članovima. Pitanja koja su im postavljena su izravna, no to im ne smeta. Na pitanje “do kada mislite da će KGLW opstati” Stu odgovara da se, koliko god to je klišej, nada da će s njima raditi do svoje smrti te da nema potrebe za ikojim projektom sa strane. S druge pak strane, njihov bubnjar Michael Cavanagh ima solo projekt zvan CAVS, kako se i njega često naziva, no Stuov komentar ne treba shvaćati kao osobni napad.

Film prikazuje stvaranje albuma “Change”, jednoga od tri albuma koji su izašli ovog listopada (ostala dva su “Laminated Denim” i “Ice, Death, Planets, Lungs, Mushrooms and Lava”). Glazbenici se odijevaju u robote i plešu u skladištu pri stvaranju pjesme “Hate Dancin’”. Album su počeli snimati 2017. godine te se u filmu, snimljenom tijekom prvog vala pandemije koronavirusa, vidi i kako podnose stroge australske mjere. Vidljivo je da članovi benda nisu samo kolege, već i bliski prijatelji koji uz bilo koju aktivnost razgovaraju i zbijaju šale. Film završava crno-bijelom snimkom stvaranja pjesme “Change” u trajanju od 13 minuta. Razlog zašto se film zove „Uspavano čudovište“ nije objašnjen, no može se pretpostaviti da ima veze sa gizzversom.

Planovi za budućnost

Nakon što završe trenutnu turneju u SAD-u, nastavit će s radom i iznova se podsjetiti žanra heavy metala kao i 2017. godine. Planiraju snimit još filmova, a što se tiče njihove priče, odnosno gizzversea, od početka rada znali su kako će završiti. Iako se ne može znati kada će izaći novi album ili film, izvjesno je da će šestorka nastavit raditi još dulje vrijeme a, tko zna, možda se i Stuova želja na samome kraju i ostvari.