Večeri poezije u Booksi

Otvori dušu svjetlu dana u novom ruhu


Ove godine najavljena su četiri poetska susreta na kojima će po prvi puta, uz Klasičnu, kao organizator biti uključena i Šesnaesta gimnazija. Prvi susret već je održan u Booksi 27. listopada, a nama predstoje još tri u prosincu, veljači i travnju. Organizatorice pjesničkih večeri jesu Jadranka Tukša i Erna Bužančić, profesorice Šesnaeste gimnazije i profesorica Klasične gimnazije Gordana Makar. Moderator prve iduće večeri u prosincu profesorica je Jadranka Tukša.

Uz već najavljene večeri poezije, mladim autorima i recitatorima nudi se prilika sudjelovanja na večeri umjetnosti u siječnju, u organizaciji prof. Črnelč i Makar koja je nastavak aktivnosti koje se provode sa ŠPUD-om i ŠMIMK- om u okviru suradnje s klubom Močvara.

Razgovor ugodni i poezija

Prva pjesnička večer bila je jedinstveno iskustvo obilježeno ljepotom pjesama, ali i intervjuom koji nam je omogućio da bolje upoznamo autore i shvatimo motive izbora pjesama recitatora. Moderator ove večeri bila je Gordana Makar koja već niz godina organizira pjesničke večeri u Klasičnoj.

Učenica Šesnaeste gimnazije Ana Rene Čolak (4.A), prapraunuka jednog od velikih hrvatskih pjesnika Šime Vučetića, podijelila je s okupljenima pjesme iz zbirke Svanuća. Osim Vučetićeve poezije publika je imala priliku čuti Pjesmu svjetioničara Miroslava Krleže koju je pročitala učenica Šesnaeste gimnazije Marta Kaminski (3.E). Preostale četiri djevojke večer su obilježile primjercima iz vlastitih originalnih zbirki. Lara Užbolt (2.B) kao pravi je jezičar (uz nekolicinu hrvatskih pjesama) večer obogatila pjesmom na engleskom jeziku. Mara Lešić (3.C), duboki zaljubljenik u glumu, mračnim izborom tema uspostavila je dramsku napetost te kazališnu atmosferu pogodnu za recitiranje. Sunčica Bencetić (3.C), u kontrastu s prethodnom recitatoricom, opisala je toplinu prirode tijekom različitih godišnjih doba. Lana Makarun (3.A) podijelila je pjesmu posvećenu majci u kojoj veliča važnost žena na ovome planetu te u daljnjim djelima ostala zapažena po originalnosti tema.

FOTO: Ivana Črnelč