4.4 C
Zagreb
Utorak, 29 studenoga, 2022

Sve su gljive jestive, ali neke samo jednom

Projekt Svijet gljiva proveden u okviru slobodne aktivnosti Mladi biolozi

Projekt Svijet gljiva potekao je iz želje da učenici na zanimljiv način dožive ove važne i zanimljive stanovnike zemaljske kugle. Potraga za ostvarenjem ideje dovela je do suradnje sa skupinom entuzijasta s velikim znanjem i još većim srcem koja je učenike pratila kroz projekt. To su članovi Gljivarskog društva Kamilo Blagajić.

Za svakoga ponešto

Nakon što smo u prostorima Muzeja gljiva, uz stručnu pratnju kustosa gospodina Zvonimira Vuka, samo odškrinuli vrata ovog čarobnog svijeta, nakratko je grupa Mladih biologa uz moju i pratnju Ane Markota, prof. te drage bivše kolegice Sonje Desnica ubrzani ritam Zagreba zamijenila ljepotama, mirom, i suncem Gorskog kotra. Imali smo prilike u okruženju šume svim osjetilima upijati ljepotu i ljekovitost prirode i upoznati različite vrste gljiva našega kraja.

Kruna projekta bila je Izložba živih gljiva u organizaciji spomenutog Društva.

Da bi naša osjetila bila potpuno očarana vrijedne ruke gospođe Anke Vrdelja pripremile su savijaču od gljiva. Kakva je to rapsodija mirisa i okusa bila! Nesvakidašnje iskustvo u životu čovjeka koji se nakratko zaustavio u svijetu pored kojeg svakodnevno prolazi gotovo ne opazivši ga.

Želja nam je svoje doživljaje prenijeti svim učenicima i zaposlenicima, kao i svim putnicima namjernicima koji se nađu u prostorima naše škole.

Predstavljanje projekta

Projekt Svijet gljiva zaokružili smo predstavljanjem na izložbenom panou u holu naše škole i malom fotografskom izložbom čestih gljiva našega kraja u učionici biologije gdje možete doživjeti dio atmosfere i naučiti ponešto o ovim vrijednim i zanimljivim bićima.

Svoj trud u ovaj dio projekta uložili su učenici Sunčica Bencetić, Filip Felja, Nika Beloša, Dora Šoprek i Lucia Juras. Slikovni materijal pripremile su učenice Bruna Studen i Mia Hećimović.

Do neke nove gljivarske avanture Mladih biloga i prijatelja entuzijasta pozivam vas da na kratko zastanete ispred panoa grupe Mladih biologa i pod odmorom svratite u učionicu biologije i na kratko uronite u Svijet gljiva. Možda nešto naučite o njima i s dužnim poštovanjem prema gljivama zapamtite: „Sve su gljive jestive, neke samo jednom u životu.“

FOTO: Ana Sladoljev

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Povezani članci

OZNAKE

nAJNOVIJI ČLANCI