Radionica Kultura u akciji

Koga stvorim bude živ

Što se dogodi sa skulpturama jednom kada su završene? Obično provedu ostatak svog života stojeći u galeriji ili pak zatvorene u nekoj radionici ili domu, no što kada bi mogle nastaviti svoj život na drugačiji način…

Likovna terapeutkinja i umjetnica Margareta Vidmar te umjetnik Esox Lucius Ido pokazali su nam kako oživjeti naša djela u sklopu projekta „Kultura u akciji“ čiji je organizator URK (Udruženje za razvoj kulture). 27. listopada organizirali su radionicu „Koga stvorim bude živ“ u ŠPUD-u (Škola primjenjene umjetnosti i dizajna), a također su sudjelovali i učenici Klasične gimnazije te ŠMIMK-a (Škola za montažu instalacija i metalnih konstrukcija). Tamo su nas s velikom dobrodošlicom dočekali učenici i profesori te nam opisali novu reciklažnu tehniku oblikovanja novinama i selotejpom s ciljem otkrivanja novih načina izražavanja, popularizacije urbanih kultura i tehnika te povezivanjem škola kroz umjetnost. Rastrgali smo novine te – počeli stvarati!

Žive lutke

Naši su nam voditelji predstavili koncept pokretnih skulptura još nazvanih i „Putnici“. To je populistički umjetničko-socijalni eksperiment koji uvodi novu mrežu odnosa. Te skulpture Putnici, doslovno – putuju. Ljudi nailaze na njih na raznoraznim mjestima te potiču na ulazak u interakciju, a posebno su djeca oduševljena i zainteresirana njihovim prizorom. Lutke se redovito mijenjaju i presvlače te sudjeluju u raznim događajima, a kad nisu u akcijama, žive u svojim udomiteljskim obiteljima u kojima ih svatko koristi na neki drugačiji način.

Što kažu učenici

Nakon tri smo sata prezentirali svoje kreativne radove među kojima su neki imali specifične karakteristike. Učenici su svoje radove zaista oživjeli dajući im imena, hobije, predstavljajući što njihove skulpture vole, što ne vole… Učenicima su njihovi radovi dani da ih zadrže kako bi na svoj način mogli otkriti što će s njima raditi da ih održe živima i uključuju u avature života.

FOTO: Ema Pintar