Hollywoodski završetak povijesne sezone Formule 1

Behind the charge

Dugo iščekivano finale „najprestižnijeg“ sporta na svijetu, Formule 1, odigralo se od 10. do 12. prosinca 2021. godine u Abu Dhabiju. Nakon dvadeset napetih utrka tijekom godine Max Verstappen i Lewis Hamilton u završnicu ulaze s jednakim šansama za osvajanje naslova prvaka, ali samo jedan može stajati na vrhu. Strastveni pratitelji i zaljubljenici u Formulu 1, tzv. „oktanski cirkus“, detaljan i jedinstven uvid u nezaboravno ovogodišnje finale mogu dobiti gledajući YouTube video „Behind the charge“ u kanalu „Red Bull Racing team“.

David i Golijat

David protiv Golijata, Max protiv Lewisa. Na jednoj strani nalazi se Nizozemac Max Verstappen, vrlo mlad i motiviran vozač, „gladan uspjeha“, u potjeri za prvim naslovom prvaka u svojoj karijeri. S druge strane „stoji“ apsolutna legenda Formule 1, Britanac Lewis Hamilton, sedmerostruki svjetski prvak kojeg od vječne slave i statusa najboljeg u povijesti dijeli osvajanje samo još jednog prvenstva. Za sve obožavatelje ovog sporta ne postoji bolje vrijeme za svjedočenje povijesti koja nastaje ispred njihovih očiju. Tijekom sezone napetost između dvojice suparnika raste: ono što je počelo kao mirno sportsko natjecanje polako se pretvara u sukob prepun emocija i drame. U zadnju utrku obojica ulaze smireni, hladne glave i puni samopouzdanja, ali svi znaju da će suze na kraju biti prolivene. Trka je krenula, nervoza i napetost osjećaju se i putem televizije, milijuni ljudi „dišu“ zajedno, svijet je stao. Pritisak postaje neizdržljiv, nade za mladog Nizozemca je sve manje, ali u zadnjem krugu ove posljednje utrke prestiže Lewisa Hamiltona i postaje novi prvak Formule 1.

Tim iz snova

Budući da se radi o dokumentarcu koji prikazuje uspone i padove Red Bull Racing tima, glumci u njemu bit će upravo njegovi članovi. Poznavatelji ovog sporta u dokumentarcu će odmah prepoznati nekoliko vrlo poznatih lica te će dobiti vrlo čudan i pozitivan osjećaj pripadnosti upravo tome timu.

Bivši Red Bullov vozač David Coulthard i najpoznatiji svjetski Formula 1 inženjer, Adrian Newey, poznati su po svojim prijašnjim uspjesima u sportu te su samo neke od ključnih ličnosti ovog dokumentarca. U centru pozornosti i središtu radnje nalazi se Christian Horner, šef i organizator tima koji posjeduje nevjerojatnu strast prema poslu kojeg radi. Iako iza sebe ima nekolko teških godina, dokazao je da svoj tim može dovesti do naslova svjetskih prvaka. Njegovo dosadašnje iskustvo u sportu zasigurno mu je dobro došlo: situacije s kojima se susreo ove godine bile su vrlo napete i zahtjevne. U tim se trenutcima Horner vrhunski snalazi te zna motivirati ekipu s kojom radi. Budući da su snimke iz pravog života, tj. nisu režirane, gledateljima je vrlo lijepo vidjeti burne emocije i radost pobjedničke ekipe. Ono što ovaj dokumentarac čini posebnim je prisustvovanje Maxova oca, također bivšeg vozača formule – vrlo je dirljivo promatrati njihov odnos na dan ostvarenja sinovih snova.

Jedinstveni doživljaj

YouTube kanal „Red Bull Racing“ ponovo se dokazao kao majstor donošenja uzbuđenja i avantura pred publiku. Zahvaljujući raznim kutovima snimanja i perspektivama te količini videomaterijala, gledatelji se vrlo lagano uživljavaju u napetu atmosferu koja vlada cijelim dokumentarcem. Neke su scene praćene glazbom koja savršeno odgovara određenim situacijama koje su prikazane. Isto tako, neke od najznačajnijih snimki upravo su one iz Maxova kokpita u koje je uključena njegova emocionalna reakcija nakon prolaska kroz cilj. Dovoljno za svakog istinskog obožavatelja da se naježi.

Povratak u stvarnost

Nakon nekoliko dana intenzivnog slavlja Max i njegova ekipa vraćaju se u sjedište gdje on pomalo počinje shvaćati koliki je uspjeh zapravo postigao. Usporene snimke naglašavaju važnost njegova uspjeha te gledateljima pružaju priliku da uživaju „u trenutku“. Jedan od najznačajnijih trenutaka u cijelom dokumentarcu, snimka cijele ekipe na kraju, snimljen je dronom iz zraka te naglašava vrlo bitnu stvar – važnost timskog rada.

Dokumentarac prati kronološki niz događaja te ima jasan i nedvosmislen završetak. Uistinu mislim da je svaki zaljubljenik u Formulu 1 sa zadovoljstvom i osmijehom na licu odložio svoj mobitel nakon gledanja ovog, za mene vrlo emocionalnog, dokumentarca.

FOTO: Red Bull Racing Twitter; www.marca.com