Spektakularan reboot SF klasika

Prikaz filma Dune

Blockbuster film Dune Denisa Vilieneuvea izašao je, napokon, u listopadu ove duge i naporne 2021., nakon što je premijera bila odgođena više od godinu dana zbogpandemije koronavirusa. Dune je označio svoj dolazak u kina s veoma uspješnom zaradom od 40 milijuna američkih dolara u prvom vikendu od izlaska. Moderna adaptacija Herbertova romana iz 1965. privukla je gledatelje svih dobi i dobila najbolje kritike, za koje su zaslužne izvanredna gluma, scenarij te producent D. Vilienuve.

Zvjezdana postava

Glumačka postava obiluje poznatim glumcima: zvijezde poput Timotheeja Chalameta, Oscara Isaca, Rebecce Ferguson i Zendaye samo su neki od poznatih glumaca u ovome filmu. Timothee Chalamet, inače poznat po ulogama u Skrivenoj ljubavi (Call me by your name), Divnom mladiću (Beautiful boy) i Malim ženama (Little Woman) glumi Paula Atreidesa, jedinog nasljednika dinastije Atreides i „odabranog“. Chalametov je nastup izvrstan, možda i najbolji u njegovoj brzo napredujoćoj karijeri. Iako je inače više fokusiran na dramu i romansu, dokazao je da može biti i akcijski junak. Njegova dosadašnja glumačka iskustva zasigurno su mu dobro došla: odnosi likova u filmu veoma su napeti te su u nekim trenutcima i teški. U tim se trenutcima Chalamet najviše ističe i veoma uspješno prebacuje težinu trenutka i misli mladoga princa na gledatelje. Izvedbe ostalih glumaca također su veoma dobri. Šteta je jedino što se Zendayin lik, Chani, u filmu gotovo uopće ne pojavljuje izvan Paulovih vizija. Za to je djelomično zaslužna činjenica da je ovo „Dune: prvi dio“.

Vjernost romanu

Iako za vrijeme snimanja nije bilo jasno hoće li biti drugog dijela (koji je u međuvremenu potvrđen), adaptirana je samo prva polovica knjige. To je zato što je svijet Franka Herberta veoma detaljan i originalan: iprepliću se u njemu politika, ratovi, brojni događaji u kojima sudjeluje veći broj likova, priroda svemira u kojem se odvija radnja i način na koji stanovnici tog svemira žive. Jednostavno je previše materijala za jedan film. Glavna primjedba na originalnu adaptaciju iz 1985. bila je da je nepotpuna – previše detalja iz knjige nije bilo preneseno na film, što je razočaralo publiku prije 37 godina. Na svu sreću, ovaj put tog problema nema – ako ste obožavatelj romana, moći ćete pogledati ovaj film i izaći iz kina zadovoljni onim što ste vidjeli.

Vizualno remek-djelo

Vilieneuve se ponovno dokazao kao majstor oživljavanja ogromnih i gotovo nezamislivih svjetova. Filmom Dune uspio je stvoriti umjetnost na ekranu, kao što je to i prije napravio s filmom Istrebljivač (Blade Runner 2049) i Dolazak (The Arrival). Svaka je scena predivna i nadmoćno impresivna, a dubina scene koju uspijeva stvoriti neviđena je u drugim filmovima. U ovome se filmu dubina postiže tako što u većini scena postoji nešto za uspoređivanje s onim što se promatra kako bi se dobio osjećaj veličine promatranog: bilo da su redovi vojnika pored bojnog broda, ili se prikazuje čovjek koji bježi od divovskog pustinjskog crva, uvijek se mogu usporediti dijelovi imaginarnog svijeta s nečime realnim čija je veličina svakome poznata. Tako se pred očima gledatelja i u njihovim glavama stvara cijeli novi zadivljujuć svijet. Ako ovaj film ne osvoji Oscara za najbolje vizualne efekte, to će biti razočaravajuće jer već dugo nije izašao film koji je ovoliko očaravajući za gledanje. Zbog raskoši vizualnih efekata ovaj se film svakako isplati pogledati u kinu, i to u IMAX-u ako je moguće.

Nelogičan završetak

Naravno, Dune nije bez svojih mana – film je snimljen u dva dijela, ali za razliku od ostalih višedijelnih filmova, nema strukturni „cliff hanger“ ili polovičnu točku. Film počne, zakomplicira se, traje pa traje te samo stane i gotov je. Takav neočekivani završetak ostavlja čudan osjećaj jer gledatelji nisu sigurni što se dogodilo i hoće li se neke sporedne radnje nastaviti ili su gotove. Morat će pričekati godinu dana ili možda dvije da bi saznali što će se dalje događati ili mogu pročitati roman do kraja. U međuvremenu ipak mogu uživati u ovom remek-djelu koje bi moglo postati Star Wars ove generacije.