Kazališna adaptacija filma Perfetti sconosciuti

OSVRT NA PREDSTAVU POTPUNI STRANCI

Perfetti sconosciuti talijanska je filmska uspješnica poznata diljem svijeta, a odnedavno ju je moguće pogledati u kazališnoj adaptaciji koju potpisuje Rene Bitorajac.

Kazalište Luda kuća iliti Ludilište relativno je novo kazalište smješteno u centru Zagreba. Ono što je posebno kod njega jest to što je jedino zagrebačko privatno kazalište s vlastitom zgradom i pozornicom. Nekadašnje kino Mosor u Zvonimirovoj ulici od propadanja spasili su glumci Rene Bitorajac i Branko Đurić tako što su ga pretvorili u aktualno kazalište koje izvodi komedije već skoro dvije godine. Luda kuća također je posebna i po tome što se u njoj izvode i kabareti, a čak kad se i ne izvode, gledalište je jednako postavljeno, sa stolovima i stolcima. Tako možete uživati u predstavi, družiti se s prijateljima, a u isto vrijeme popiti piće i pojesti kokice. Neki će prigovoriti da to nije pravo kazalište, a ja kažem – savršena kombinacija!

Premijera uoči Valentinova

Luda kuća pripremila je komičnu dramu Potpuni stranci rađenu prema filmu talijanskoga redatelja Paola Genovesea Perfetti sconosciuti koja je premijerno izvedena 13. veljače. U predstavi je riječ o sedmero prijatelja, od kojih su tri bračna para i jedan samac, koji se poznaju niz godina. Oni se nalaze na večeri, tj. druženju i svi se dobro zabavljaju kao i inače, sve dok ne odluče zaigrati zanimljivu igru. U „igri“ svi moraju odložiti svoje mobitele na stol te kada nekome dođe poruka, moraju je na glas pročitati, a ako se radi o pozivu, moraju ga staviti na zvučnik. Na igru svi pristanu jer, naime, nitko od njih nema tajni niti išta skriva od drugih, zar ne? … Recimo da se igra baš i ne odvije po planu, čini se da ipak svi nešto taje pa se ‘igrom’ otkriva čitav niz laži i tajni koje inače ostaju dobro skrivene iza zaslona mobitela.

Adaptacija talijanske uspješnice

Perfetti sconosciuti jedan je od najuspješnijih i najgledanijih talijanskih filmova u povijesti, a 2016. osvojio je nagradu David di Donatello za najbolji film i scenarij. Film je pronašao mjesto i u Guinessovoj knjizi rekorda kao film s najvećim brojem snimljenih remakeova (njih 18). Upravo zbog svega toga Rene Bitorajac imao je pune ruke posla kada je odlučio režirati i adaptirati ovu predstavu za kazališne daske. Nije ni glumcima bilo ništa lakše jer je riječ o kompleksnim i zahtjevnim ulogama s puno emocija i promjena raspoloženja. Da ne spominjem kako Luda kuća inače izvodi komedije, a iako Potpuni stranci imaju komične elemente, u srži se radi o pravoj drami! Bez obzira na to, svi su članovi glumačko-redateljske ekipe svoj posao odradili prilično dobro.

Film je zaista odličan sam po sebi te ga je vrlo teško nadmašiti, ali to se od Lude kuće nije ni očekivalo. Ovu je dramu Rene Bitorajac uspješno prilagodio prostoru kazališta te, za razliku od filma, ona puno više naginje komediji. Glumci Judita Franković Brdar, Damir Poljičak, Mladen Kovačić, Petra Dugandžić, Ivan Đuričić, Amanda Prenkaj, pa i sam Rene Bitorajac, svojom su (su)igrom i duhovitim, živim dijalozima više puta nasmijali publiku te zaslužili glasan pljesak. Napravili su dobar posao, proizveli zabavnu predstavu i stvorili ugodnu atmosferu te svakako zaslužuju da ih dođete pogledati i sami se u to uvjerite!