Klasična u Močvari

Lucija Lukačić, Pavle Franković, Leon Reba

Kulturni program učenika triju škola

Dan koji je po stupnju omraženosti inače srodan samo radnoj suboti – ponedjeljak – pružio je klasičarima kratak predah od vikenda prije no što su se ponovno upustili u vikendne zabave kolektivnim izlaskom na lijevu obalu Save, blizu Trnja, točnije – u Močvaru. Okupili smo se tamo 30. siječnja zbog jedinstvenog poetskog, izložbenog, glazbenog i filmskog programa koji su priredili učenici Škole za montažu instalacija i metalnih konstrukcija, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna i Klasične gimnazije.

Opsežnija inačica Pjesničkih večeri

Program je započeo nama već dobro poznatim Pjesničkim večerima koje su ovog puta uključivale čitanje stihova učenika svih triju škola, kao i čitanje stihova poznatih hrvatskih i svjetskih autora u interpretaciji naših učenika – Nike Trogrlića i Ive Jurića. Svoje su radove čitali Lora Lautar, Sunčica Bencetić, Anamaria Perčić (koja je bila i voditeljica cijelog programa), Leonarda Ilibašić, Martin Švenda i Nikola Serdar – dobitnik nagrade Goranovo proljeće 2022.

Impresivni prizori

Slušajući čitanje poezije, oči su mnogima odlutale na dojmljive skulpture koje su izradili učenici svih triju škola te fotografije koje je fotografirala učenica ŠPUD-a, Lana Anđelopolj. Skulpture su bile izrađene pod vodstvom Margaretet Vidmar i Esoxa Luciusa Ida u sklopu radionice Koga stvorim bude živ, a u izložbu fotografija su bile uključene i fotografije Daria Radovića, mentora i voditelja fotografske sekcije Volonterskog kluba Močvare.

Fotografije Lane Anđelopolj

Naćuljene uši

Najuzbudljiviji dio večeri, koji su svi iščekivali, bio je nastup bendova. Obavezno je morao nastupiti naš slavljeni KGB, za koji mnogi vjeruju da je u svojoj najbolji postavi do sada, a nju čine: Lucija Lukačić (vokal), Matko Brzica (gitarist), Ivan Rihtar (klavirist), Roko Ciglenečki (gitarist, vokal), Lucija Bilić (gitaristica), Pavle Franković (pjevač), Iskra Razum (bass gitara), Leon Reba (saksofon) i Roko Buljan (bubnjevi). Bend je odsvirao pjesme: Are you gonna be my girl (Jet), Ja sam budućnost (Majke), Don’t look back in anger (Oasis), Layla (Clapton).

Uzbudljiv performans KGB-a pratio je glazbeni duo Bixie i Dixie, koji čine profesor Krešimir Dits i profesor Goran Božić. Izvodili su: Deep River Blues (Doc Watson), Daydream (Lovin’ Spoonful) i Wayfaring Stranger (Johhny Cash).

Bixie i Dixie (Goran Božić i Krešimir Dits)

Mirni duo funkcionirao je gotovo kao calm before the storm, zato što ga je uslijedio punk cover bend Klapanx profesora Matka Jurinovića (vokal), Davida Hošnjaka (bass gitara i prateći vokal), Nikole Šimunia (gitara) i Luke Kupresa (bubnjevi). Ovaj jedinstveni bend izvodio je klapske hitove u punk varijanti. Bend je dakako oduševio publiku, čije je ponašanje u nekim trenutcima poprilično odmicalo od onoga što bi se očekivalo na “školskom događanju”.

Ključni ljudi

Profesorice Ivana Črnelč i Gordana Makar

Ovo događanje ne bi bilo moguće bez organizacijske i, možda i bitnije, motivacijske uloge profesora svih triju škola, a tu su bile ključne profesorica Gordana Vidaković-Duić iz ŠMIMK-a, profesorica Bernarda Cesar iz ŠPUD-a te naravno naše profesorice Gordana Makar i Ivana Črnelč. Također valja spomenuti i ulogu koordinatorice programa u Močvari Ivane Pedljo koja koordinira sva događanja u Močvari u kojima sudjeluju škole te bez koje bi ovaj događaj bio nemoguć.

FOTO: Maša Pećarina