Latinski na nov način

Sokolar Josip Bezić sa svojim jastrebom Feniksom prisustvovao je satu Latinskog jezika u srijedu 6. ožujka 2019.

Feniksov susret s Homerom

Njihov posjet bio je dio prezentacije seminarskog rada učenika Renea Rehaka. Tema je bila Od pastoralne književnosti u antici do ekologije danas. Budući da se Rene i sam u slobodno vrijeme bavi sokolarstvom, a i veliki je zaljubljenik u prirodu, posjet Josipa i Feniksa nikoga nije (previše) iznenadio.

Kako svatko od nas ima svoj razlog za ono čime se bavi, tako nam je i Josip objasnio kako sokolarstvo za njega nije samo druženje sa životinjom, već suživot koji mu omogućava da bolje osvijesti prirodu oko sebe i shvati svoje mjesto u njoj jer s takvom je pticom potrebno svaki dan odlaziti u šumu kako bi mogla raširiti krila i  kako bi se naučila sama loviti svoju hranu.

Što se tiče njegova posjeta Klasičnoj gimnaziji, jastreb je u više navrata preletavao klasični kabinet, od Renea do Josipa, preko glava nervoznih učenika 4.e, ali nije se činilo kao da mu je mrsko biti ovdje. Cijelo je vrijeme pokušavao doći na što višu površinu kako bi nas imao pod nadzorom pa je tako na kraju završio i na glavi nesretnog Homera pored katedre. Sumnjam da će se uskoro održati sat sličan ovome pa sve koje zanima nešto o pticama, sokolarstvu i volontiranju u raznim ekološkim projektima upućujem Reneu Rehaku iz 4.e.

 

FOTO: Josipa Cirkveni i Lina Bajić