Legend of Vox Machina

Grupa koja je oživila igru

Legend of Vox Machina“ animirana je serija koja priča priču prikazanu u prvoj kampanji Critical rolea, grupe glasovitih glumaca koji su svojom serijom livestreamova pomogli popularizirati Dungeons&Dragons, društvenu igru igranja uloga, među novom generacijom. Iako je prva kampanja, ona na kojoj se serija temelji, završila 2017. godine, grupa pod vodstvom Matta Mercera još uvijek streama svaki četvrtak na Twitch kanalu u 14/15h po pacifičkoj vremenskoj zoni, te su snimke čitavih streamova dostupne i na njihovu YouTube kanalu, oboje pod imenom „Critical role“, dok je Amazon Studios osigurao prava na seriju koja se može naći na njihovoj stranici. Serija u trenutku pisanja ima nepotpunu 1. sezonu od šest epizoda, s još šest planiranih nastavaka u ovoj sezoni, a u produkciji je i 2. sezona od 12 epizoda.

Najbolja igra uloga

Dungeons&Dragons, „svjetska najbolja igra uloga“ prvi je put izašla 1974. i unutar nekoliko je godina postala popularna, pretežno među mladima, diljem SAD-a, a malo kasnije i diljem Europe. Iako je igra u to vrijeme bila gledana sa stigmama poput toga da je igraju samo društveni izopćenici te da je igra ustvari način štovanja đavla, igra je ostala popularna među izvornim igračima, od kojih je mnogi igraju do danas. Problem je došao s 4. izdanjem igre koje je bilo vrlo loše dizajnirano te je srozalo popularnost igre među novim igračima. Izlaskom 5. izdanja grupa prijatelja koja će postati „Critical Role“ počela je streamati igru iz zabave – da obožavatelji igre mogu gledati igru te u dobrotvorne svrhe. Nisu očekivali da će doživjeti svjetsku slavu i nagnati cijelu novu generaciju da se okuša u novom izdanju igre. Počeli su kao skupina prijatelja koja se okupljala u nečijem stanu za zabavan dan igre, a došli su do svjetske slave svojim pričama, od kojih su u trenutku pisanja na trećoj, koju još uvijek koriste za dobro, donirajući dio prihoda od svakog streama u dobrotvorne svrhe te promovirajući dobrotvorne organizacije.

Izvrsno razrađeni likovi i fabula

Priča prati titularnu grupu junaka „Vox Machina“, koji počinju kao plaćenička skupina. Zaposleni su s ciljem eliminacije prijetnje kraljevstvu Tal’Dorei, koja je nedavno zapalila nekoliko sela i polja te ubila prijašnje plaćeničke grupe poslane da je unište. Nakon toga postaju zaštitnici kraljevstva te počinje prvi dio priče vezan uz specifičnog lika. Zbog posebnosti igre na kojoj je serija utemeljena, u kojoj svaki igrač izgrađuje vlastitog lika, svaki lik u seriji ima svoje motivacije, ciljeve, pozadinsku priču i tajne te su svi likovi iz originalne kampanje izvrsno adaptirani i implementirani u ekranizaciju. Iako neće svi dijelovi originalne kampanje biti prikazani u seriji (originalna kampanja trajala je dvije i pol godine), još je uvijek prikazano mnogo zanimljivih dijelova te priče i to na način koji bi bio vrlo kompliciran, ako ne i nemoguć, u igranoj glumi.

Vrhunska (i krvava) animacija

Pod vodstvom studija Titmouse animacija svakog lika savršeno prikazuje elemente njegove osobnosti, od dostojanstvenog Percyja koji uvijek stoji uspravno s bezosjećajnim izrazom lica, do agresivnog i tupavog Groga, koji uvijek stoji sa zbunjenim izrazom lica ili radi nešto komično sa strane dok ostatak grupe vodi ozbiljan razgovor. Iako je serija animirana, itekako nije namijenjena djeci zbog mnogo krvavih i nasilnih scena bitke te jednom posebno uznemirujućom scenom u 4. epizodi. Najbolji dio animacije je način na koji su animirane čarolije, koje su u originalnoj igri opisane samo tekstom, često nejasno i otvoreno za slobodnu interpretaciju. Osim toga, serija obiluje vulgarizmima, kao što je to nerijetko u većini medija za odrasle te su zastupljene i zrele šale koje djeca neće razumjeti.

Nije samo za igrače

Iako je serija bazirana na igri Dungeons&Dragons, sasvim ju je moguće razumjeti te u njoj uživati bez prijašnjeg poznavanja igre ili čak izvorne kampanje. Serija ima mnogo trenutaka koji će biti smiješni ili „upaliti žarulju“ iznad glava gledatelja streamova, ali je također zabavan i jednostavan način za proživjeti priču koja se u D&D zajednici smatra jednom od najboljih, kao i za zainteresirati još ljudi za igru.