Medijske poslastice za razbribrigu

ŠTO ČITATI, SLUŠATI, GLEDATI I IGRATI – III. DIO

Iako su mjere opreza opuštenije, svima nam je još uvijek uglavnom dosadno. Zato imam još nekoliko preporuka koje će vam pomoći razbiti monotoniju svakodnevnice.

SCP Foundation: SCP Foundation

Najčešće djela imaju svoga pisca i svoje čitatelje, no SCP Foundation odbija pratiti tu normu. Pisci su publika, a čitatelji su postali grupa pisaca. SCP Foundation prati fikcionalnu supernacionalnu agenciju za anomalije. Ta agencija osigurava, zadržava i štiti sve predmete, bića i pojave koja krše pravila ovog svemira. Tako u skrivenim postrojenjima skrivaju sve i svašta – primjerice slike koje trenutno zaustave srce gledatelju i pukotine u vremenu i prostoru kroz koje agresivni vanzemaljci konstantno ispaljuju napredno naoružanje u nadi da će uništiti sav život na zemlji. Bilo tko zainteresiran za unikatan projekt kolektivnog pisanja može se priključiti pisanju i čitanju na http://www.scp-wiki.net/. Naravno, obavezno treba pročitati upute za nove pisce kako bi se olakšao posao moderatorima.

Hirohiko Araki: Jojo’s Bizzare Adventure

Epska  je ovo saga obitelji Joestar kroz vrijeme, prostor i dimenzije. Dok se članovi obitelji Joestar bore protiv vampira, serijskih ubojica, mafijaških donova, predsjednika Sjedinjenih Američkih Država pa čak i trgovaca rijetkim voćem, koriste se moćnim tehnikama poput tehnike „Hamon“ – prastare tibetanske tehnike koja usmjerava energiju sunca protiv neprijatelja i „Standova“ – fizičkih manifestacija volje za borbom. Avanture su vrckaste i zanimljive jer prikazuju obitelj u različitim razdobljima i lokacijama – od Divljeg zapada do Europe tijekom Drugog svietskog rata. Ovu animiranu seriju preporučam svima koji žele vidjeti nešto potpuno ludo i neočekivano na svakom koraku.

 

 

Marty Robbins: Gunfighter Ballads

Album punog naziva Gunfighter Ballads and Trail Songs bio je izdan 1959., a mnogi ga smatraju jednim od najutjecajnih „kaubojskih“ albuma. Iako svu glazbu na albumu nije napisao Marty Robbins, njegova izvedba je vrhunska pa se i njegove verzije pjesama poput „Cool Water“ uzimaju kao najbolje. Gotovo sve pjesme na ovom albumu pjevaju priču, najčešće priču o bjeguncu od zakona koji je počinio zločin iz strasti te se sada kaje, ali zakon ne zanimaju isprike. Nasreću, ima i veselijih pjesama poput „Cool Water“ – pjesma je to posvećena vodi jer uvijek čeznemo za nečim što nemamo, a pustinja u Teksasu vrlo je suha. Ovaj album preporučam svakome tko uživa u zvuku i estetici Divljeg zapada.

Rockstar Games: L. A. Noire

Ispod prekrasne površine Los Angelesa 40-ih skriva se mračno podzemlje. Zauzmite kontrolu nad Cole Phelpsom – veteranom drugog svjetskog rata koji se vrlo brzo vinuo na poziciju detektiva i istražujte ono najgore što ljudi čine jedni drugima. Igra ima izrazito složen sustav tragova i ispitivanja svjedoka koji omogućuje igraču da sam zaključi tko je krivac i to često pod vremenskim ograničenjem. Ova igra djelo je studija Rockstar Games, najpoznatijeg po svojoj franšizi GTA i to se vidi – kontrole i otvoren svijet vrlo su slični onome koji se vidi u franšizi GTA. Iako je L. A. Noire star preko devet godina, preporučio bih ovaj skriveni dragulj jer uistinu nikada nisam vidio igru s tako zanimljivim sustavom istraživanja.