Posljednja ovogodišnja Večer poezije

Pjesnici i lidranovci u Booksi

Zadnje pjesničke večeri u ovoj školskoj godini u organizaciji profesorica Gordane Makar, Jadranke Tukša i Erne Bužančić održane su u Booksi 4. travnja. Uz već uobičajen aranžman recitacije vlastite i tuđe poezije, ovaj su susret upotpunili lidranovci iz Šesnaeste i Klasične gimnazije koji su prostor književnog kluba ispunili atmosferom pravoga kazališta.


Večer su otvorile pjesnikinje Petra Bednaić, Franciska Šarčević i Dora Tomić, učenice Šesnaeste gimnazije, koje su se predstavile kazivanjem poezije Tuge Tarle, Vinka Kosa te Augusta Šenoe. Nakon njih uslijedili su originalni radovi. Lana Makarun, učenica Šesnaeste gimnazije, i dvije klasičarke Sunčica Bencetić i Leonarda Carević prostoriju su zagrijale vlastitom poezijom posvećenom proljetnim motivima i bliskim osobama.

Lucija Parunov izvela je Medejin monolog

Nakon prostranstva stihova bilo je vrijeme za malo drame. Voditeljica Jadranka Tukša s veseljem je najavila nadolazeće nastupe lidranovaca koji su na smotri LiDraNo nastupali u kategoriji samostalnih scenskih nastupa. Naši lidranovci otvorili su večer: Marija Samaržija izvela je monolog Tri tramvajske stanice Aide Begić, Ivo Jurić monolog Kneza Miškina iz Dostojevskijeva Idiota, Niko Trogrlić izveo je monolog Konstantina Trepljeva iz Čehovljeva Galeba, Franka Mikolaci Blanchin monolog iz djela Tennesseeja Williamsa Tramvaj zvan čežnja te Petra Plavšić monolog Don Juana iz Frischeva djela Ljubav prema geometriji. Iz Šesnaeste gimnazije nastupile su Aleksandra Ruski koja je izvela monolog iz Čehovljeva Ivanova, Ivna Salečić s izvedbom monologa iz djela Psihoze autorice Sarah Kane, Lucija Parunov u ulozi Euripidove Medeje te Tia Radonović s izvedbom monologa iz Krležine Agonije.

Posljednja ovogodišnja Večer poezije okupila je znatan broj učenika i nastavnika iz Šesnaeste i Klasične gimnazije


Nastupi su istinski bili maestralni i pružili su okupljenoj publici jedinstvenu priliku pobliže se upoznati s već poznatim likovima. Kao šlag na torti dojam je upotpunila i dostojanstveno ispratila originalna izvedba na violončelu učenika Šesnaeste gimnazije Jakova Kartela. Time je večerima u Booksi za ovu godinu bio najavljen kraj. Čeka nas još jedno druženje u Močvari 23. svibnja na koje vas sve srdačno pozivamo.

FOTO: Alan Znika